ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αυξήθηκαν φέτος σε σχέση με το 2012 οι θάνατοι αμάχων

Αφγανιστάν: Αυξήθηκαν φέτος σε σχέση με το 2012 οι θάνατοι αμάχων

Φέτος έχασαν τη ζωή τους από βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν περισσότεροι άμαχοι απ' ό,τι το 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα Γιαν Κούμπις.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Κούμπις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, 2.730 πολίτες σκοτώθηκαν το 2013, δηλαδή 10% περισσότεροι απ' ό,τι το 2012, ενώ 5.169 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη διάρκεια των έντεκα πρώτων μηνών του έτους.
«Ο άμαχος πληθυσμός εξακολουθεί να πληρώνει την κρίση», εκτίμησε ο Κούμπις, υπογραμμίζοντας ότι οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης ευθύνονται για την πλειονότητα των θανάτων πολιτών.

Εξάλλου στις δυτικές και βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, όπου παλαιότερα η κατάσταση θεωρείτο πιο ήρεμη, αναζωπυρώθηκε η βία.

Οι 46.000 αμερικανοί στρατιώτες και οι 27.000 από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η αποχώρησή τους θα ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εγείρει φόβους ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα και ότι ενδέχεται να αναζωπυρωθεί ο εμφύλιος μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Κούμπις, οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν φοβούνται την κατάσταση μετά το 2014 εξαιτίας της αστάθειας που θα μπορούσε να προκληθεί «αν δημιουργηθεί ένα κενό που από τη φύση του θα ενισχύσει την εξάπλωση μιας μορφής διεθνούς τρομοκρατίας που συνδέεται με την αλ Κάιντα».