ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη βαθύπλουτος Ιρανός επιχειρηματίας για «οικονομικά εγκλήματα»

Συνελήφθη βαθύπλουτος Ιρανός επιχειρηματίας για «οικονομικά εγκλήματα»

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Γολάμ Χοσεΐν Μοχζενί Ετζεΐ, ανακοίνωσε την σύλληψη του επιχειρηματία Μπαμπάκ Ζαντζανί.


Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, η σύλληψη αυτή συνδέεται με «οικονομικά εγκλήματα».

Ο Ζαντζανί καταχωρήθηκε τον Απρίλιο στην μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τον κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος ενός δικτύου που είχε δημιουργηθεί για την διακίνηση πετρελαίου και χρημάτων προς όφελος του Ιράν, με τη βοήθεια μιας ελβετικής εταιρείας και μιας τράπεζας στην Μαλαισία, ώστε να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που πλήττουν την ιρανική οικονομία.

Η ΕΕ είχε και αυτή λάβει μέτρα κατά του επιχειρηματία αυτού από τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο Ζαντζανί διευθύνει έναν όμιλο που αποτελείται από 65 εταιρείες, οι οποίες του αποφέρουν ετησίως έξι με επτά δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Η αυτοκρατορία του έχει προσελκύσει την προσοχή των ιρανικών αρχών από την άνοδο στην εξουσία τον Αύγουστο του προέδρου Χασάν Ροχανί και ο επιχειρηματίας έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει αποδώσει στην ιρανική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σύλληψή του γίνεται την επομένη της εντολής που έδωσε ο Ροχανί στην κυβέρνησή του να δράσει κατά της "διαφθοράς, ιδιαίτερα αυτών που επωφελήθηκαν από τις οικονομικές κυρώσεις".

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζαντζανί εμπλέκεται επίσης στις πωλήσεις χρυσού από την Τουρκία στο Ιράν, μια υπόθεση που προκάλεσε τη διεξαγωγή μιας ευρείας έρευνας για διαφθορά στην Τουρκία και πλήττει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.