ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν στο Ράμαντι

Τέσσερα αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν στο Ράμαντι

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν και σήμερα οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ράμαντι του Ιράκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τέσσερα αστυνομικά τμήματα της περιοχής αυτής πυρπολήθηκαν και ένα από αυτά φλέγεται ακόμη. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά και σε δύο οχήματα του στρατού.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα με αφορμή την διάλυση, από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενός καταυλισμού που είχαν στήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο στο Ράμαντι σουνίτες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι. Οι σουνίτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τους θέσει στο περιθώριο.

Τουλάχιστον 13 ένοπλοι διαδηλωτές και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στις ταραχές την Δευτέρα και την Τρίτη.

Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα αποσυρθεί από τις πόλεις της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ράμαντι, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Η αποχώρηση του στρατού ήταν ένα από τα αιτήματα των 44 βουλευτών οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους την Δευτέρα με αφορμή τη διάλυση του καταυλισμού, τον οποίο ο Μάλικι είχε χαρακτηρίσει "γενικό επιτελείο της Αλ Κάιντα".

Κάνοντας άλλη μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους κατοίκους της επαρχίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τους παράσχει βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.