ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς το Ιράν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Χωρίς το Ιράν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απέστειλε σήμερα τις προσκλήσεις για την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, αλλά το Ιράν δεν περιλαμβάνεται σε αυτό τον πρώτο κατάλογο των προσκεκλημένων.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως το θέμα της συμμετοχής του Ιράν δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και πως θα συζητηθεί σε μία συνάντηση που θα έχουν στις 13 Ιανουαρίου ο αμερικανός και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

Ο Μπαν Γκι-μουν "ελπίζει να καλέσει το Ιράν", δήλωσε ο εκπρόσωπος. Όμως, πρόσθεσε, οι συνομιλίες για το θέμα αυτό "δεν έχουν παραγάγει προς το παρόν οριστικό αποτέλεσμα".

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ "θα συναντηθούν στις 13 Ιανουαρίου και ελπίζουμε ζωηρά ότι θα συμφωνήσουν για τη συμμετοχή του Ιράν".

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε τον τόπο ή τις συνθήκες της συνάντησης αυτής. «Γνωρίζουμε όλοι πως η ενεργή υποστήριξη των περιφερειακών δυνάμεων είναι απαραίτητη για μια πολιτική λύση» στη Συρία, εκτίμησε.