ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ξεκίνησε σήμερα η προεκλογική εκστρατεία

Αφγανιστάν: Ξεκίνησε σήμερα η προεκλογική εκστρατεία

Ξεκίνησε σήμερα στο Αφγανιστάν η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς χθες σκοτώθηκαν δύο συνεργάτες ενός εκ των υποψηφίων.


Έντεκα είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Απριλίου, όμως όχι ο νυν πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Αμπντουλά Αμποντουλά, που έχασε από τον Καρζάι στις εκλογές του 2009, ο Άσραφ Γάνι, τεχνοκράτης της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζαλμάι Ράσουλ και ο μεγαλύτερος αδελφός του νυν προέδρου Καγιούμ Καρζάι.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στη διάρκεια της δίμηνης προεκλογικής εκστρατείας ενδέχεται να αυξηθούν τα βίαια επεισόδια. Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να επιτεθούν εναντίον αφγανών αξιωματούχων, αλλά και υποψηφίων.

Εξάλλου χθες Σάββατο δύο μέλη της ομάδας των συνεργατών του Αμπντουλά Αμπντουλά, που είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους, σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων μπροστά από την οικία τους στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Χεράτ, ο Άμπντουλ Ραούφ Αχμάντι, επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες, τους οποίους κατονόμασε ως Άχμαντ Χαμντάρντ και Σουτζαχιντίν, «σκοτώθηκαν απόψε στο τέταρτο διαμέρισμα της πόλης», όταν «ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον τους εν μέση οδώ» και κατόπιν διέφυγαν.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση. «Η δειλή αυτή πράξη αποτελεί βίαιο εκφοβισμό των προεδρικών υποψηφίων και των υποστηρικτών τους και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο Αμπντουλά, που θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος, είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2009 με το 30% των ψήφων, όμως είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχε στον δεύτερο καταγγέλλοντας, όπως και πολλοί παρατηρητές, μαζική νοθεία, ουσιαστικά επικυρώνοντας de facto την επανεκλογή του Καρζάι.

Ο 53χρονος πρώην χειρουργός οφθαλμίατρος ήταν εκπρόσωπος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ενός διοικητή των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει εναντίον των σοβιετικών που δολοφονήθηκε την 9η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Αμπντουλά είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Καρζάι.

Αν και στο Αφγανιστάν καμία εθνοτική κοινότητα δεν αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού, αυτή των Παστούν θεωρείται η μεγαλύτερη. Σίγουρο πάντως είναι ότι η εθνότητα θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.

Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι στον πρώτο γύρο θα επικρατήσουν ένας από τους υποψήφιους που ανήκουν στην εθνότητα των Παστούν και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος είναι Τατζίκος και θα κερδίσει αυτή την εκλογική βάση.