Κάλεσμα του ΟΗΕ για οικονομική βοήθεια στο Νότιο Σουδάν

Κάλεσμα του ΟΗΕ για οικονομική βοήθεια στο Νότιο Σουδάν

Έκκληση για τη συγκέντρωση 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να ενισχυθούν οι πολίτες στο Νότιο Σουδάν, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την εμπόλεμη κατάσταση στο νεότερο κράτος του κόσμου, απηύθυνε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η συγκέντρωση αυτού του ποσού έχει ως στόχο να βοηθήσει περίπου 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους και «βασίζεται στην αυστηρή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.
«Η άμεση προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα σωτήρια εφόδια αποθηκευμένα σε τομείς σε κοντινή απόσταση από της μονάδες παροχής βοήθειας πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων» δήλωσε ο Τόμπι Λάνζερ συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

Ταυτόχρονα ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων του Νότιου Σουδάν να φέρουν στις πλάτες τους τα μπλε σακίδια που η UNICEF δώρισε στα παιδιά της χώρας. Ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέϊκ χαρακτήρισε «εξωφρενική και λυπηρή» την ενέργεια των κυβερνητικών δυνάμεων να λεηλατήσουν τη δωρεά της ανθρωπιστικής οργάνωσης προς τα παιδιά της χώρας. «Η λεηλασία των εφοδίων κάθε είδους που στέλνονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς είναι εξωφρενική» είπε ο Λέϊκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF ανέφερε ότι η ανθρωπιστική οργάνωση θα παραμείνει στη χώρα και θα παρέχει βοήθεια «στο Νότιο Σουδάν για χάρη των παιδιών και του πληθυσμού».