ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Σάλος μετά την παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Νιγηρία: Σάλος μετά την παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, έθεσε σήμερα σε διαθεσιμότητα τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, Λαμίντο Σανούσι, ο οποίος επέκρινε με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.


Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ρόιμπεν Αμπάτι, ανακοίνωσε την παύση του Σανούσι και την τοποθέτηση στη θέση του της Σάρας Αλάντ, ως σήμερα υποδιοικήτριας της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας με αρμοδιότητα την χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Ο Σανούσι, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο, παρουσίασε στοιχεία στο νιγηριανό κοινοβούλιο κατά τα οποία η κρατική επιχείρηση πετρελαίου αποτύγχανε να εμβάσει περίπου 20 δισεκ. δολάρια (14,5 δισεκ. ευρώ) στα κρατικά ταμεία, ως όφειλε.

Το νάιρα, το νιγηριανό νόμισμα, έχασε πάνω από 1,4% της αξίας του, υποχωρώντας σε μια συναλλαγματική ισοτιμία 166,50 προς 1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την είδηση.

Πολλοί χρηματομεσίτες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το χρηματιστήριο (που κατέγραφε πτώση -1,7% πριν οι συναλλαγές διακοπούν), η κεφαλαιαγορά και η αγορά συναλλάγματος ανέστειλαν τη λειτουργία τους εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αναστάτωσης στις αγορές μετά την ουσιαστική αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη.

Η θητεία του Σενούσι «χαρακτηρίστηκε από διάφορες πράξεις που κατέδειξαν απροσεξία έναντι του οικονομικού κινδύνου. . . κάτι το οποίο δεν συνάδει με το όραμα της κυβέρνησης για μια Κεντρική Τράπεζα που θα ενεργεί ωθούμενη από τις κεντρικές αξίες της εστιασμένης διαχείρισης της οικονομίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας της Νιγηρίας. Η νιγηριανή κυβέρνηση κατηγόρησε τον Σανούσι επίσης για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και «παραβίαση της εντολής του» και του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει τη λειτουργία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Η δημοσιοποίηση των υποψιών του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας για μαζική διαφθορά σε μια από τις πιο αδιαφανείς κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, ασκεί τεράστιες πιέσεις τον Τζόναθαν, πολύ περισσότερο διότι ήλθαν στην δημοσιότητα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Ήδη ο σημερινός πρόεδρος είναι προσωπικά έξαλλος και παραπαίει πολιτικά λόγω της αποτυχίας να κατασταλεί το ισλαμιστικό αντάρτικο στις πολιτείες του βορρά.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νιγηρίας (Nigeria National Petroleum Corporation ή NNPC) έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις καταγγελίες του Σανούσι.

Οι εξελίξεις αυτές στη Νιγηρία έχουν θορυβήσει τους επενδυτές σε ομόλογα, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο κατασπατάλησης των εσόδων από το πετρέλαιο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Σανούσι είχε καταγγείλει ότι η διαφθορά πετσοκόβει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Νιγηρίας τα οποία χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα της χώρας για να υποστηρίξει την ισοτιμία του νάιρα.

Μια από τις μεγαλύτερες «τρύπες» στα βιβλία της NNPC αφορά 8,5 δισεκ. δολάρια τα οποία η NNPC λέει ότι κράτησε από τον κύκλο εργασιών της κατά την διάρκεια 19 μηνών, ώστε να καλυφθεί το κόστος της επιχορήγησης της βενζίνης και της κηροζίνης που της οφειλόταν από το κράτος.

Επίσης ο Σανούσι είχε καταγγείλει πως ένα μέρος του ποσού των 6 δισεκ. δολαρίων που είχε η NPDC, μια θυγατρική της NNPC, θα έπρεπε να έχουν μεταβιβαστεί στους κρατικούς λογαριασμούς. Αντ' αυτού, δήλωσε, τα χρήματα παροχετεύτηκαν στα χέρια ιδιωτών μέσω ειδικών συμφωνιών και απευθείας αναθέσεων.