Γιανουκόβιτς: Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Γιανουκόβιτς: Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία τη στιγμή που η ένταση φαινόταν να ανεβαίνει και πάλι, μετά το χθεσινό αιματοκύλισμα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι.

slide 338384 3450576 free

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου αναφέρουν πως τα βασικά σημεία της συμβιβαστικής συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών είναι τα εξής:

1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.
2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.
3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.
4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.
5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν την χρήση βίας.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και των υπουργών εξωτερικού της Ευρώπης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις δεν έχει γίνει ακόμα κάποια σχετική ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως αναμένονταν να συνεχιστούν και το μεσημέρι.

ukraineegotiations

Νέα επεισόδια στο Κίεβο

Νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, που μετέδωσε το Reuters, οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομίας και προσπάθησαν να περάσουν με κατεύθυνση το κτήριο της Βουλής, χωρίς να διευκρινίζει αν οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά ή επιχείρησαν να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές.

Δείτε εικόνα LIVE:

 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα.

Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.

slide 338384 3450291 free

Παράλληλα, συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.

Χάος επικράτησε στην αίθουσα των συνεδριάσεων όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ συνεχίσθηκαν οι διαπληκτισμοί.

Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση αναμένεται να υπογράψουν σήμερα, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "προσωρινή" συμφωνία, για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία. Η αντιπολίτευση επιδιώκει ορισμένες αλλαγές στο σχέδιο, δήλωσε από το Κίεβο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Αναμένουμε ότι σήμερα θα υπογραφεί μία προσωρινή συμφωνία", δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας, δήλωσε ωστόσο ότι περιλαμβάνει σχέδια για την εισαγωγή συνταγματικών μεταρρυθμίσεων τον Σεπτέμβριο και την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο

Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει

 Πυροβολισμοί στο Κίεβο

Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα

Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση