Νέα στοιχεία «καίνε» τον Όσκαρ Πιστόριους

Νέα στοιχεία «καίνε» τον Όσκαρ Πιστόριους

Με την ισόβια κάθειρξη φαίνεται να είναι αντιμέτωπος ο παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, έπειτα από τα τελευταία στοιχεία γύρω από τη στυγνή δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Συγκεκριμένα, δικαστικά έγγραφα για την υπόθεση εναντίον του Όσκαρ Πιστόριους, φέρεται να έχουν διαρρεύσει λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του αθλητή τον επόμενο μήνα και δείχνουν την πρόθεση των δικαστών για την υπόθεση του φόνου της Ρίβα.

Συγκεκριμένα, τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, φορούσε τα πρoσθετικά μέλη του, όταν πυροβόλησε τη φίλη του Ρίβα Στέενκαμπ, μέσα από την πόρτα του μπάνιου, πριν από ένα χρόνο, όπως αποκαλύπτει το αφρικανικό τηλεοπτικό κανάλι ENCA, επικαλούμενο δικαστικά έγραφα.

Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες της βαλλιστικής, της εισαγγελίας, φαίνεται να αναιρούν τους ισχυρισμούς του αθλητή πως δεν φορούσε τα προσθετικά πόδια του και πυροβόλησε στην πόρτα του μπάνιου από απόσταση μεγαλύτερη των 60 εκατοστών, όπως αναφέρθηκε αρχικά από την αστυνομία.

Από την άλλη, τα έγγραφα αντιτίθενται στους ισχυρισμούς του Πιστόριους, τονίζοντας πως είχε όλο τον χρόνο για να φορέσει τα προσθετικά πόδια του, γεγονός που δεν υποδηλώνει πανικό από την προοπτική ενός εισβολέα στο σπίτι του. Ο αθλητής είχε δηλώσει πως την πυροβόλησε γιατί την πέρασε για ληστή. Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα των εισαγγελέων, ο Πιστόριους πυροβόλησε σκόπιμα και σκότωσε τη Στέενκαμπ, μέσα από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου, μετά από μια διαφωνία. Αν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι κα ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη ποινή τα 25 χρόνια, προτού ζητήσει χάρη.

Οι εισαγγελείς επιμένουν πως έχουν μια ισχυρή υπόθεση εναντίον του Πιστόριους, συμπεριλαμβανομένης μιας μαρτυρίας ενός γείτονα που δήλωσε πως άκουσε κάποιον να ουρλιάζει αλλά και έναν φύλακα που ισχυρίζεται πως ο Πιστόριους του απάντησε πως «όλα είναι μια χαρά» όταν τον ρώτησε αν είχε συμβεί κάτι, μεταδίδει το ENCA.

Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή της Νοτίου Αφρικής διαψεύσει το γεγονός ότι υπήρξε διαρροή εγγράφων. Μάλιστα ο εκπρόσωπός της, Nathi Mncube, έγραψε στο twitter: «Το έγγραφο που κυκλοφορεί επί του παρόντος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι δημόσιο έγγραφο καθώς δεν έχει υπογραφεί από κανένα μέλος της εισαγγελίας. Γι' αυτό δεν θα προχωρήσουμε σε σχόλια».