ΚΟΣΜΟΣ

Επικρίνει την Μέρκελ ο Σρέντερ

Επικρίνει την Μέρκελ ο Σρέντερ

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επέκρινε την διάδοχό του Άγγελα Μέρκελ, κρίνοντας ότι είναι υπερβολικά προσεκτική και δεν επιδεικνύει πολιτική ηγεσία.

Ο Σρέντερ, καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) από το 1998 ώσπου ηττήθηκε από την Μέρκελ το 2005, είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel ότι η επικεφαλής των συντηρητικών δεν έχει καταφέρει να ετοιμάσει τον ή την διάδοχό της.

«Για να κυβερνήσεις ορισμένες φορές πρέπει να έχεις το θάρρος να αναλαμβάνεις κινδύνους», είπε ο 69χρονος Σρέντερ. «Εάν κυβερνάς με βάση τη φράση "περίμενε να δεις πού θα πάει η πλειοψηφία", αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Το να ακολουθείς την άποψη των περισσοτέρων δεν είναι πολιτική ηγεσία».

Οι δηλώσεις του απηχούν τις επικρίσεις εναντίον της Μέρκελ τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους. Μολαταύτα, η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κέρδισε τις εκλογές και μια τρίτη θητεία πέρυσι —είναι μόλις η τρίτη πολιτική προσωπικότητα στην μεταπολεμική Γερμανία που το πέτυχε.

Η κριτική του Σρέντερ, ο οποίος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο Klare Worte (Καθαρές Κουβέντες) έρχεται σε μια ασυνήθιστη στιγμή, καθώς το κόμμα του μόλις συμμάχησε με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ.