ΚΟΣΜΟΣ

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του Μεξικανού βαρόνου Γκουσμάν

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του Μεξικανού βαρόνου Γκουσμάν

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχεδιάζουν να ζητήσουν την έκδοση του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στο Μεξικό, του βαρόνου των καρτέλ των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές.


Ο Γκουσμάν, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Μεξικό με τη συμβολή των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ, είναι ο επικεφαλής του διαβόητου καρτέλ Σιναλόα.

Ο Ρόμπερτ Ναρντόσα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Μπρούκλιν, δήλωσε ότι η υπηρεσία του σκοπεύει να ζητήσει την έκδοση του Γκουσμάν για να αντιμετωπίσει διάφορες κατηγορίες.

Οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Γκουσμάν για 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η συμμορία που διηύθυνε ο Γκουσμάν εισήγε λαθραία στη χώρα αυτή κοκαΐνη, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεξήγε έναν ανελέητο πόλεμο για τον έλεγχο περιοχών με άλλες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό.

Ο Γκουσμάν είχε πρωτοπορήσει δημιουργώντας ένα δίκτυο υπόγειων στοών για να περνoύν λαθραία ναρκωτικά τα σύνορα των δύο κρατών κι έγινε ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη και στην Ασία τα τελευταία χρόνια.