ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αναγνώρισε επίσημα τον Τουρτσίνοφ ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο

Η ΕΕ αναγνώρισε επίσημα τον Τουρτσίνοφ ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε και επίσημα τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ουκρανική βουλή, η οποία διόρισε τον Τουρτσίνοφ για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε, «πήρε μια απόφαση με πολύ ευρεία πλειοψηφία αυτό το σαββατοκύριακο», επισήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

«Σεβόμαστε την δημοκρατική και νόμιμη απόφαση την οποία έλαβε το ουκρανικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Η ΕΕ δεν αποκλείει «καμιά επιλογή» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, επισήμανε επίσης ο Μπαγί, τονίζοντας ωστόσο πως η όποια βοήθεια συμφωνηθεί να δοθεί θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ΕΕ εργάζεται για τη χορήγηση (. . .) βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία», ανέφερε ο Μπαγί.

Η επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον στο Κίεβο, συνέχισε ο Μπαγί, είχε στόχο να εξεταστούν οι διαθέσιμες επιλογές, «προϋποτιθεμένου ότι υπάρχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία—κι αυτός ο όρος είναι πολύ σημαντικός».

Ο ίδιος επισήμανε πως η ΕΕ συνεχίζει να προτίθεται να υπογράψει μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας». Οι συμφωνίες αυτές «τις οποίες είχαμε προτείνει παραμένουν πάντα στο τραπέζι», είπε ο Μπαγί.

Η άρνηση του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία προσέγγισης με την ΕΕ ήταν μια από τις αιτίες που συνέβαλαν καθοριστικά να ξεσπάσει η πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

«Οφείλουμε να αφήσουμε να περάσει ένα διάστημα της μεταβατικής περιόδου» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς.

Διαβάστε επίσης:

«Τεράστιο ποσό θα δοθεί στην Ουκρανία αν συνάψει συμφωνία με το ΔΝΤ»

Τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής κυβέρνησης αμφισβητεί ο Μεντβέντεφ

Χλιδή άνευ προηγουμένου στην έπαυλη Γιανουκόβιτς

Μόσχα: Απειλεί να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από Ουκρανία

Ουκρανία: Αναζήτηση «διεθνών δωρητών» για τη στήριξη της χώρας