ΚΟΣΜΟΣ

Πρόθυμος να συνεργαστεί δήλωσε ένας δικηγόρος του Γιανουκόβιτς

Πρόθυμος να συνεργαστεί δήλωσε ένας δικηγόρος του Γιανουκόβιτς

Ο Ράινχαρτ Προξ, ένας Αυστριακός δικηγόρος με οικονομικές συναλλαγές που συνδέονται με τους ηγέτες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις διεθνείς αρχές για το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Προξ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει πληροφορίες και έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ, την υπηρεσία εσωτερικού εισοδήματος καθώς και με τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών στο Λιχτενστάιν, η οποία ερευνά το ξέπλυμα χρήματος και οικονομικά εγκλήματα.

«Δεν είμαι απατεώνας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Προξ, καθώς εξηγούσε πως είναι έτοιμος να δώσει πληροφορίες στις αρχές σχετικά με τις συνεργασίες που είχε με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Γιανουκόβιτς. «Πραγματικά πιστεύω πως δεν έχουμε κάνει τίποτα λάθος... Πραγματικά ψάχνω για μια λύση».

Οι αρχές ερευνούν το πώς ο Γιανουκόβιτς ζούσε ένα πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής με τον κρατικό του μισθό και περιελάμβανε ένα υπερπολυτελές κτήμα έξω από το Κίεβο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη στο Ρόιτερς ότι η χώρα θα επικοινωνήσει επειγόντως με διεθνείς οργανισμούς και θα ζητήσει βοήθεια για τον εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων που ελέγχονταν από τον Γιανουκόβιτς και τους συμμάχους του.

Την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις τράπεζες να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτες μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τον Γιανουκόβιτς ή άλλα μέλη του κύκλου του.
Ο Γιανουκόβιτς καταζητείται από τις αρχές αφότου ανετράπη μετά από 3 μήνες αιματηρών διαδηλώσεων.