ΚΟΣΜΟΣ

Ακσιόνοφ: Δικαίωμα κατοχής ρωσικού ή ουκρανικού διαβατηρίου

Ακσιόνοφ: Δικαίωμα κατοχής ρωσικού ή ουκρανικού διαβατηρίου

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας θα παραχωρήσει το δικαίωμα στους κατοίκους της περιοχής να κατέχουν ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο σε περίπτωση προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.


Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της περιοχής πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Κριμαία θα ενθαρρύνει τη χρήση δύο γλωσσών--της ρωσικής και της κριμαϊκής ταταρικής.

Στα δύο εκατομμύρια κατοίκων της Κριμαίας περιλαμβάνεται μια μικρή πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής κατοίκων αλλά και περισσότεροι από 250.000 Τάταροι, οι οποίοι επέστρεψαν στην περιοχή μετά την απέλασή τους από τον Στάλιν τη δεκαετία του 1980 και αντιτίθενται στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

"Δεν θα επιμείνουμε να επιστραφούν τα ουκρανικά διαβατήρια. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την γλώσσα τους. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε (τα δικαιώματα) των Τατάρων της Κριμαίας", είπε ο Ακσιόνοφ.

Η Δύση χαρακτηρίζει παράνομο το υποστηριζόμενο από τη Μόσχα δημοψήφισμα και κρίνει ότι αυτό παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίζεται τις αποσχιστικές κινήσεις λέγοντας ότι είναι νόμιμες και ότι η Μόσχα έχει δικαίωμα εισβολής στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους ρώσους πολίτες.

Η κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, την οποία διαψεύδει η Μόσχα, ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες. Παρότι αναίμακτη, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Κριμαία, στην οποία διατηρεί βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το 1954.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής διαθέτουν ρωσικά διαβατήρια και τάσσονται υπέρ της προσάρτησής της στη Ρωσία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.