ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Το δημοψήφισμα δεν θα έχει νομική ισχύ και πολιτική νομιμοποίηση

ΝΑΤΟ: Το δημοψήφισμα δεν θα έχει νομική ισχύ και πολιτική νομιμοποίηση

«Το αποκαλούμενο δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας που σχεδιάζεται για τις 16 Μαρτίου συνιστά μια άμεση παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Εάν διεξαχθεί, δεν θα έχει νομική ισχύ, ούτε πολιτική νομιμοποίηση», ανέφερε ο Ράσμουσεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία των πρεσβευτών 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και πολιτικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, πολλές από τις 22 χώρες του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης και τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες στη συνάντηση αυτή η οποία οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του συμπλήρωσε ότι πολλές χώρες «καταδίκασαν απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρεσβευτής της Ρωσίας παρουσίασε επιχειρήματα με τα οποία υπερασπίστηκε τις ενέργειες της χώρας του. Ο Ράσμουσεν κάλεσε τη Μόσχα «να ενεργήσει με υπευθυνότητα» και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι νόμιμο

Ρωσία: Αποκλείστηκαν προσκείμενοι στην αντιπολίτευση ιστότοποι

Ουκρανία: Τι ζητά η φιλορωσική αντιπολίτευση

Παρατηρητές του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Ρώσοι αξιωματούχοι στη... Black list της Ε.Ε.

«Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της»

Μόσχα: «Στείλτε παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Κριμαία»