ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι αρχές ζητούν από την Αυστρία την έκδοση του Ντμίτρο Φιρτάς

ΗΠΑ: Οι αρχές ζητούν από την Αυστρία την έκδοση του Ντμίτρο Φιρτάς

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών θα ζητήσουν από τις αυστριακές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Ουκρανού βιομηχάνου Ντμίτρο Φιρτάς προκειμένου να προσαχθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σικάγο.

Οι κατηγορίες σε βάρος του στοιχειοθετήθηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας σχετικά με διεθνή διαφθορά, ανέφεραν οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές.
Ο Φιρτάς, 48 ετών, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους ολιγάρχες της Ουκρανίας, με στενούς δεσμούς με μεγάλες ρωσικές εταιρείες στον τομέα του φυσικού αερίου, συνελήφθη στη Βιέννη την περασμένη Τετάρτη.

Χθες αυστριακό δικαστήριο διέταξε την παράταση της κράτησής του, απαγορεύοντας του την έξοδο από τη χώρα και ορίζοντας εγγύηση 125 εκατομμυρίων ευρώ για την προσωρινή του αποφυλάκιση. Δεν θα του επιτραπεί πάντως να εγκαταλείψει την Αυστρία ακόμα και αν καταβάλει την εγγύηση, μια απόφαση που ελήφθη λαμβανομένης υπόψη της περιουσίας του και της σοβαρότητας των κατηγοριών εναντίον του, όπως διευκρίνισε το δικαστήριο.

Οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι η έρευνα κατά του Φιρτάς έχει ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια και η σύλληψη του στην Αυστρία «δεν σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία». Η εταιρεία του Φιρτάς, η Group DF, ανέφερε ότι η έρευνα του FBI σχετίζεται με ένα σχέδιο που αφορούσε μια επένδυση το 2006 — κατά μία πηγή της εταιρείας η επένδυση αυτή επρόκειτο να γίνει στην Ινδία. «Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για μια παρεξήγηση η οποία θα διευθετηθεί πολύ σύντομα», ανέφερε η Group DF.

Η οριστική απόφαση των αυστριακών για το αν θα εκδοθεί ο Φιρτάς στις Ηνωμένες Πολιτείες εκκρεμεί καθώς το δικαστήριο θα αποφανθεί με βάση το αίτημα που θα υποβάλουν οι αμερικανικές αρχές και τις πληροφορίες που αναμένει να λάβει από τις ΗΠΑ.

Δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες, καθώς τα δικόγραφα για την υπόθεση είναι σφραγισμένα.

Διαβάστε επίσης:

Συνέλαβαν τον Ουκρανό ολιγάρχη Ντμίτρο Φιρτάς στη Βιέννη