ΚΟΣΜΟΣ

Η Κριμαία στις Κάλπες

Η Κριμαία στις Κάλπες

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία με 1,5 εκατ. πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν την προσάρτηση ή μη στη ρωσική ομοσπονδία

«Ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. «Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

4

Μόλις άνοιξαν οι κάλπες, νωρίς το πρωί, πολλοί ηλικιωμένοι έσπευσαν να ψηφίσουν. «Όλα θα είναι πιο εύκολα. Είμαι υπέρ της Ρωσίας» είπε η μια 77χρονη γυναίκα, η Ραΐσα.

Στο Μπαχτσισαράι, την κυριότερη πόλη της μουσουλμανικής, ταταρικής μειονότητας της Κριμαίας, οι ηγέτες της οποίας έχουν καλέσει τους Τατάρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μόνο οι Ουκρανοί ρωσικής καταγωγής προσέρχονταν στις κάλπες.

Στη χερσόνησο, που κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και η οποία προσαρτήθηκε το 1954 σε μια Ουκρανία που σε πολλούς φαινόταν ανέκαθεν απόμακρη, η μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται πως θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όχι μόνο η ταταρική μειονότητα αλλά και η ουκρανική --που από κοινού συνιστούν το 37% του πληθυσμού-- μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

5

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κριμαίας έχει δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να δώσει μια εκτίμηση του αποτελέσματος νωρίς την Κυριακή το βράδυ, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η οποία έχει προγραμματισθεί στις 20:00 τοπική ώρα ( 18:00 GMT ). Το τελικό επίσημο του δημοψηφίσματος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας.

6

Αποφάσισαν ανακωχή Ρωσία-Ουκρανία

Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου», δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.

«Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών».

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο: «Ανακωχή» αποφάσισαν Ρωσία και Ουκρανία

Πρωθυπουργός Κριμαίας: Ιστορική στιγμή το δημοψήφισμα

Λαβρόφ: Σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο το δημοψήφισμα

Όλα έτοιμα για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Οι κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα έχουν αντίκτυπο

Δυναμιτίζεται επικίνδυνα το κλίμα στην Ουκρανία

Διαλύεται το κοινοβούλιο της Κριμαίας με απόφαση της Ουκρανίας

Ουκρανία: Ο μεταβατικός πρόεδρος βλέπει «πράκτορες του Κρεμλίνου»

Tο Κίεβο μπλοκάρει την είσοδο σε Ρώσους δημοσιογράφους

Συνάντηση Πούτιν με τον αρχηγό της Παραολυμπιακής Ομάδας της Ουκρανίας