ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απαιτεί να γίνει Ομοσπονδία η Ουκρανία

Η Μόσχα απαιτεί να γίνει Ομοσπονδία η Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.


Το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να προβλέπει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διοργάνωση άμεσων τοπικών εκλογών, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του με την οποία παρουσιάζει τις απαιτήσεις της Μόσχας για να υποστηρίξει την δημιουργία μιας διεθνούς «ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας».

UK2

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα αυτή θα πρέπει να πείσει την Ουκρανία να σεβαστεί το δικαίωμα της Κριμαίας να αποφασίσει για την τύχη της βάσει του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη την Κυριακή και στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της ένταξής της στη Ρωσία.

UK3

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.

UK4

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση για τη δημιουργία και την αποστολή μιας «ομάδας υποστήριξης».
«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας μοιάζει με τελεσίγραφο», επισήμανε ο Περεμπίνις μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Η θέση [του], όπως παρουσιάζεται, είναι απολύτως απαράδεκτη για την ουκρανική πλευρά».

Διαβάστε επίσης:

«Στις 21 Μαρτίου η υπογραφή για την εταιρική σχέση Ουκρανίας - Ε.Ε.»

Κριμαία: «Επίθεση» της Ρωσίας σε στέλεχος του ΟΗΕ

Ε.Ε.: Απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε 21 προσωπικότητες από τη Ρωσία