ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για το άρθρο του Σαρκοζί στη Φιγκαρό

Αντιδράσεις για το άρθρο του Σαρκοζί στη Φιγκαρό

Σάλο προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας η δημοσίευση ενός ιδιαίτερα επιθετικού άρθρου του Νικολά Σαρκοζί για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων.


Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος παραμένει αντιμέτωπος με μια σειρά ερευνών για υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται, έσπασε τη σιωπή του δύο ημέρες πριν διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες είναι οι πρώτες επί της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ και θεωρούνται μια κρίσιμη δοκιμασία για τον Σοσιαλιστή πρόεδρο.

Ο Σαρκοζί κατήγγειλε στο άρθρο-πολεμική του ότι «ποδοπατούνται οι ιερές αρχές της Δημοκρατίας με πρωτοφανή βία και μια χωρίς προηγούμενο ασυνειδησία», αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις. Έστρεψε τα βέλη του ενάντια στο δικαστικό σώμα, τα μέσα ενημέρωσης, την κυβέρνηση. Παραλλήλισε την πρακτική των υποκλοπών των επικοινωνιών του με εκείνες της υπηρεσίας πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας: «δεν πρόκειται για απόσπασμα του φιλμ Οι Ζωές των Άλλων για την Ανατολική Γερμανία και τις δραστηριότητες της Στάζι. Πρόκειται για τη Γαλλία», έγραψε.

Ο πρόεδρος Ολάντ χαρακτήρισε τη σύγκριση της Γαλλίας «με δικτατορίες» που έκανε ο Σαρκοζί στο άρθρο του «αφόρητη».
Ο πρώην πρόεδρος, που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές θέλει να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο έγκαιρα για τις προεδρικές εκλογές του 2017, επιτέθηκε άμεσα στην κυβέρνηση. «Ποιους κοροϊδεύουν;» διερωτήθηκε στο άρθρο του, ισχυριζόμενοι πως «ο υπουργός Εσωτερικών δεν ήταν ενήμερος, παρά τις δεκάδες των αστυνομικών που ασχολούνταν με την περίπτωσή μου;».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς απάντησε σχολιάζοντας ότι ο Σαρκοζί μοιάζει να «έχει καταληφθεί από ένα είδος λύσσας και θέλει να καταστρέψει τα πάντα για να προστατευθεί ο ίδιος», μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Ερόπ 1. Προφανώς ο Σαρκοζί δικαιούται να επικαλείται «το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι όμως υπεράνω των νόμων», πρόσθεσε. Επισήμανε ότι ο ίδιος δεν ήταν ενημερωμένος για τις παρακολουθήσεις, αφού αυτό θα παραβίαζε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν τις υποκλοπές και απομαγνητοφωνούσαν τις παρακολουθήσεις εργάζονται υπό τις εντολές ανεξάρτητων δικαστών, όχι του υπουργείου του.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή Σαρκοζί σε υπόθεση με εξοπλιστικά προγράμματα