ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Προηγούνται οι κεντροδεξιοί

Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: Προηγούνται οι κεντροδεξιοί

Σύμφωνα με exit poll που μεταδόθηκε από τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα, η κεντροδεξιά έχει προβάδισμα έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φρανσουά Ολάντ και των συμμάχων του στην αριστερά, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Η κυριακάτικη εκλογική αναμέτρηση χαρακτηριζόταν ως η πρώτη σημαντική μάχη μετά την ανάδειξη του Ολάντ στην εξουσία τον Μάιο του 2012.

Όλα τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς μαζί συγκέντρωσαν το 43% των ψήφων, ενώ οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης εξασφάλισαν το 48%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών BVA.

Κατά τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε το 7% των ψήφων, ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο δεδομένου ότι υπέβαλε υποψηφιότητες σε περίπου 600 από τους 36.000 δήμους της Γαλλίας.

Το Εθνικό Μέτωπο (FN) κατέγραψε κέρδη σε πολλές πόλεις στον πρώτο γύρο των εκλογών, γεγονός που η ηγέτις του αντιμεταναστευτικού αυτού κόμματος Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε μια «εξαιρετική» εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, το FN έχει σχεδόν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην πόλη Ενάν-Μπομόν (βόρεια), ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πόλη Φορμπάκ (ανατολικά) και στις πόλεις Αβινιόν και Μπεζιέ (νότια).

«Το Εθνικό Μέτωπο έφθασε να γίνει μια μείζων ανεξάρτητη δύναμη — μια πολιτική δύναμη τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο», υποστήριξε η Λεπέν σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Ο Ολάντ έχει δει την δημοτικότητά του να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά, κυρίως διότι απέτυχε να τιθασεύσει την ανεργία στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Χαμηλή συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σήμερα