ΚΟΣΜΟΣ

Χάγη: Συμφωνία 35 χωρών για την πυρηνική ασφάλεια

Χάγη: Συμφωνία 35 χωρών για την πυρηνική ασφάλεια

Την πυρηνική τους ασφάλεια - εφαρμόζοντας πιο αυστηρούς κανονισμούς - προκειμένου να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να αποκτήσουν υλικό που θα τους επέτρεπε να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες, δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τριάντα πέντε χώρες, την Τρίτη (25/03) στη Χάγη.

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τους αδύναμους κρίκους της πυρηνικής ασφάλειας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου που διεξάγεται στην Ολλανδία.

Περισσότεροι από 50 ηγέτες χωρών από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στην 3η σύνοδο, στόχος της οποίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά.

Προκειμένου να μην εμποδιστούν όσες χώρες το επιθυμούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων πέρα από τους όρους που θέτουν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα πρότειναν στους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν σε μια σειρά κανονισμών που θα βασίζονται σε εκείνους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Μεταξύ των 35 χωρών που υπέγραψαν την πρόταση αυτή είναι η Γαλλία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Δεν περιλαμβάνονται ωστόσο η Ρωσία και η Κίνα.

Η συμφωνία των 35 στοχεύει στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου «δικτύου» που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών, προωθώντας μεγαλύτερη διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την εγκαθίδρυση «ορθών πρακτικών» που θα τηρούνται από όλους.

Ο Τίμερμανς σημείωσε ότι μολονότι η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί αντικείμενο «εθνικής ευθύνης», είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να την ενισχύσουμε σε διεθνές επίπεδο, μαθαίνοντας ο ένας από την εμπειρία του άλλου ή εφαρμόζοντας τους κανονισμούς της ΙΑΕΑ».

Οι πρώτες διεθνείς σύνοδοι για την πυρηνική ασφάλεια οργανώθηκαν το 2010 στην Ουάσινγκτον και το 2012 στη Σεούλ. Μετά τη σύνοδο της Χάγης προβλέπεται να οργανωθεί άλλη μία, η τελευταία, το 2016.

Διαβάστε ακόμα:

Κάμερον: Να ακυρωθεί η σύνοδος της G8 στο Σότσι