ΚΟΣΜΟΣ

Βιέννη: Διεθνής Διάσκεψη για τη θρησκεία, την ηθική και την πολιτική

Βιέννη: Διεθνής Διάσκεψη για τη θρησκεία, την ηθική και την πολιτική

Μια σειρά πρώην ηγετών, από όλο τον κόσμο, αναμένεται να πάρουν μέρος,στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα το Διαθρησκευτικό Διάλογο, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Βιέννη, έπειτα από πρόσκληση του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας (στο χρονικό διάστημα 1986-1997), Φραντς Βρανίτσκι.

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται, προς τιμήν του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, με την ευκαιρία των 95ων γενεθλίων του και στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Συμβουλίου Διεθνούς Δράσης στο οποίο ο ίδιος είναι επίτιμος πρόεδρος με συμπροεδρεύοντα τον κ. Βρανίτσκι, ενώ σε αυτό ανήκουν, ως μέλη, πάνω από 30 πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από όλο τον κόσμο.

Οπως ανέφερε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κουρίρ", ο Χέλμουτ Σμιτ σε συνάντηση του Συμβουλίου Διεθνούς Δράσης το 1987 είχε ασχοληθεί εντατικά με το θέμα της αντιπαλότητας και της συνεργασίας των παγκόσμιων θρησκειών και για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί τώρα, ως θέμα της συνάντησης, στη Βιέννη.

Πέραν όμως αυτού, ο κ. Βρανίτσκι επιθυμεί να διευρύνει το περιεχόμενο των συζητήσεων στη Διάσκεψη με τα ζητήματα της ηθικής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επιδιώκοντας και μια σύνδεση με την επίκαιρη κατάσταση σε περιοχές κρίσης, όπως Ουκρανία, Κριμαία, Ρωσία, και όπως επισήμανε στις δηλώσεις του, "στις ηθικές αρχές συγκαταλέγεται και η πλήρους κατανόησης συμπεριφορά απέναντι στους γείτονες".

Τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη στη Βιέννη έχουν ανακοινώνει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ Εστέν, ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν, ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός Γιασούο Φακούντα και ο Αυστραλιανός πρώην πρωθυπουργός Μάλκομ Φρέιζερ.

Το Συμβούλιο Διεθνούς Δράσης είχε ιδρυθεί από τον Χέλμουτ Σμιτ το 1983, στη Βιέννη, ως οργάνωση πρώην ηγετών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι από τότε συνέρχονται μια φορά το χρόνο συζητώντας και αναλύοντας τα επίκαιρα παγκόσμια προβλήματα, ενώ οι εκτιμήσεις και συστάσεις τους φέρεται να θεωρούνται πολύτιμες από πολλούς εν ενεργεία ηγέτες, ανά τον κόσμο.