ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Μεταρρυθμίσεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Ομπάμα: Μεταρρυθμίσεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Η χρήση τηλεφωνικών δεδομένων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα γίνεται πλέον μόνο μετά από έγκριση του ειδικού δικαστηρίου για τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης από τη Ρώμη ο Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η χρήση των συγκεκριμένων δεδομένων θα επιτρέπεται μόνον όταν θα συνάγεται από το δικαστήριο ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεργάζονται ήδη με τους επικεφαλής των επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να λάβουν νομοθετικό χαρακτήρα το συντομότερο δυνατό.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωσε, μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο, ότι εάν το δικαστήριο δώσει την έγκρισή του, η συλλογή μεταδεδομένων για συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς θα μπορούσε να είναι διαρκής και όχι στιγμιαία.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, η κυβέρνηση θα μπορεί να ζητεί χρήση μεταδεδομένων ακόμη και χωρίς δικαστική πράξη.