ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σύλληψη εργαζόμενου στο Al Jazeera

Νέα σύλληψη εργαζόμενου στο Al Jazeera

Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν άνδρα ο οποίος εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, με την κατηγορία ότι υποκίνησε και συμμετείχε σε βίαιες ενέργειες, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena.


Το ίδιο το Al Jazeera δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ο άνδρας ο οποίος συνελήφθη στο Σουέζ ήταν όντως εργαζόμενος του καναλιού που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με το Κατάρ παραμένουν τεταμένες, καθώς το Κάιρο κατηγορεί την Ντόχα ότι στηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Τρεις δημοσιογράφοι του καναλιού δικάζονται στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Mena, ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη στο Σουέζ, ονομάζεται Άμπντελ Ράχμαν Σαχίν και είναι μέλος της Αδελφότητας. Παλαιότερα εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό και την εφημερίδα της οργάνωσης, που έχουν πλέον κλείσει.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου τον περασμένο μήνα κατηγόρησε Παλαιστίνιο εργαζόμενο στο ίδιο δίκτυο για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την αποκάλυψη κρατικών απορρήτων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Μόρσι. Ο πρώην πρόεδρος δικάζεται για την υπόθεση αυτή και, εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Η δίκη των τριών δημοσιογράφων του Al Jazeera, του Αυστραλού Πίτερ Γκρίστι, του Καναδοαιγύπτιου Μοχάμεντ Φάχμι και του Αιγύπτιου Μπάχερ Μοχάμεντ, θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 29 Δεκεμβρίου. Το κανάλι χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «παράλογες».

Διαβάστε επίσης: Το Al Jazzera «φωνάζει»- Η Ελλάδα σιωπά