ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανέστειλε διμερή συμφωνία με τη Λιθουανία

Ρωσία: Ανέστειλε διμερή συμφωνία με τη Λιθουανία

Η Ρωσία ανέστειλε μια διμερή συμφωνία που είχε συναφθεί το 2001 και αφορούσε αμοιβαίες στρατιωτικές επιθεωρήσεις και ελέγχους με τη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στο Βίλνιους, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών των χωρών στη Βαλτική για τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία.


Βάσει της συμφωνίας η Λιθουανία διατηρούσε το δικαίωμα να επιθεωρεί ρωσικές δυνάμεις στο Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, που αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, ενώ η Ρωσία μπορούσε να κάνει το ίδιο όσον αφορά το λιθουανικό στρατό.

«Η Λιθουανία τήρησε όλους τους όρους της συμφωνίας αυτής και δεν έδωσε καμιά αφορμή για τέτοιες ενέργειες» από μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, όλες τους πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, ανησυχούν βλέποντας τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Συνολικά 600 στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πλέον αναπτυχθεί στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όπου αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Ταϊφούν της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) προσγειώθηκαν σε Λιθουανικό έδαφος. Πρόκειται για τα πρώτα από τα 12 μαχητικά αεροσκάφη που θα ενισχύσουν τις εναέριες περιπολίες στις χώρες της Βαλτικής.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία σε Ουκρανία: Σταματήστε την αιματοχυσία κι ελάτε σε διάλογο