ΚΟΣΜΟΣ

Δεν προβλέπεται συνάντηση Πούτιν- Ομπάμα

Δεν προβλέπεται συνάντηση Πούτιν- Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον επόμενο μήνα, όταν θα βρεθούν και οι δύο στη Νορμανδία για τον εορτασμό της 70ής επετείου από την απόβαση των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


"Δεν προβλέπεται κάποια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του προέδρου Πούτιν", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Κέιτλιν Χέιντεν, αφού προηγουμένως είχε επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα δώσει το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία.

"Ξέρουμε ότι η Γαλλία προσκάλεσε όλες τις χώρες" που μετείχαν στον πόλεμο για την 70ή επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας, στις 6 Ιουνίου 1944 και "δεν περιμέναμε ότι η Γαλλία θα απέσυρε την πρόσκλησή της προς τη Ρωσία για αυτό το ιστορικό γεγονός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

Μολονότι η Χέιντεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας συνάντησης "ενώπιος ενωπίω" μεταξύ των δύο προέδρων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσουν μεταξύ τους στο περιθώριο των εκδηλώσεων.

"Θα βρεθούν στις ίδιες εκδηλώσεις και κατά συνέπεια δεν μπορώ να σας πω ότι δεν θα μιλήσουν στο περιθώριό τους, όπως συμβαίνει" σε τέτοιες περιπτώσεις, εξήγησε.

Πριν από την κρίση στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος είχε ακυρώσει τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν στη Μόσχα, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Την περίοδο εκείνη τα δύο θέματα που είχαν φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ με τη Ρωσία ήταν η συριακή κρίση και η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της NSA στον οποίο έδωσε άσυλο η Μόσχα. Ωστόσο τότε οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελικά και συζήτησαν επί μακρόν στο περιθώριο της G20.

Διαβάστε επίσης: Στην Κριμαία ο Πούτιν;