ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ιράν-ΙΑΕΑ για νέα μέτρα διαφάνειας

Συμφωνία Ιράν-ΙΑΕΑ για νέα μέτρα διαφάνειας

To Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συμφώνησαν στην εφαρμογή 5 νέων μέτρων που θα βελτιώσουν τη διαφάνεια του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.


Δύο εκ των νέων μέτρων, περιλαμβανομένου ενός που αφορά δοκιμές εκρηκτικών υλών, σχετίζονται με την ενδεχόμενη στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου που συνοδεύουν το δελτίο Τύπου που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το Ιράν δεσμεύτηκε να παράσχει «από σήμερα έως την 25η Αυγούστου» όλες τις πληροφορίες που του έχουν ζητηθεί.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την επίσκεψη στο Ιράν ενός αξιωματούχου της ΙΑΕΑ χθες και προχθές στο πλαίσιο των συζητήσεων για μια συμφωνία με στόχο να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία) με στόχο την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας που θα εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν είχαν καταλήξει τον Φεβρουάριο σε μια συμφωνία διαφάνειας 7 σημείων, που οδήγησε ιδίως στην επιθεώρηση, στις αρχές Μαΐου, δύο πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν.

Το πρώτο από τα επιπλέον 5 σημεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι «η ανταλλαγή πληροφοριών με την Υπηρεσία για το θέμα των καταγγελιών που σχετίζονται με την πυροδότηση εκρηκτικών, κυρίως στη συνέχιση των πειραμάτων με εκρηκτικά μεγάλης κλίμακας στο Ιράν».

Η Υπηρεσία επιζητά κυρίως να αποκτήσει τις απαντήσεις εκείνες εκ μέρους της Τεχεράνης για «αξιόπιστες» αποδείξεις, σύμφωνα με εκείνη, ότι το Ιράν πραγματοποίησε έρευνες με στόχο την κατασκευή μιας ατομικής βόμβας πριν από το 2003, και πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει πάντα αυτές τις κατηγορίες.

Το Ιράν καλείται κυρίως να δώσει πληροφορίες για την ανάπτυξη πυροκροτητών για μια βόμβα.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Το αλκοόλ μπορεί να είναι απαγορευμένο αλλά το προτιμούν!