ΚΟΣΜΟΣ

Τέθηκε σε τροχιά δορυφόρος για τις φυσικές καταστροφές

Τέθηκε σε τροχιά δορυφόρος για τις φυσικές καταστροφές

Ο ιαπωνικός πύραυλος H-2A απογειώθηκε σήμερα από νότια περιοχή του αρχιπελάγους για να θέσει σε τροχιά τον Alos-2, ένα δορυφόρο παρατήρησης των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απ' ευθείας η Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA).


Ο πύραυλος απογειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) από τη νότια βάση της Τανεγκασίμα και ο δορυφόρος αποχωρίσθηκε όπως προβλεπόταν περίπου 15 λεπτά αργότερα, σύμφωνα με τους σχολιαστές της υπηρεσίας.

Ο δορυφόρος, ο οποίος φέρει το ακρωνύμιο Alos-2 (και το παρωνύμιο Νταΐτσι-2 στα ιαπωνικά), πρόκειται να τεθεί σε μη γεωστατική τροχιά σε ύψος 628 χιλιομέτρων.
Ο Alos-2 θα πάρει τη σκυτάλη από μια συσκευή του ίδιου τύπου, την Alos, η οποία είχε εκτοξευθεί πριν από οκτώ χρόνια και είχε τερματίσει την αποστολή της το Μάιο 2011, δύο μήνες μετά τον τρομερό σεισμό τον οποίο ακολούθησε το γιγάντιο τσουνάμι που κατέστρεψε τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Εκτός από την παρατήρηση των καταστροφών, ο Alos-2 θα επιτρέψει να παρακολουθούνται καλλιεργημένες γαίες, να ενημερώνονται χάρτες εδαφών και υποδομών και πολλά άλλα πράγματα.

Ο δορυφόρος περιλαμβάνει πολλά όργανα μετρήσεων νέας γενιάς, μεταξύ των οποίων το PALSAR-2, ένα ραντάρ που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της κυβέρνησης για να παρακολουθεί τις γεωλογικές και τοπογραφικές διακυμάνσεις της επιφάνειας του πλανήτη, με ευκρίνεια 3 ως 10 μέτρων. Μπορεί να λειτουργεί μέρα όπως και νύκτα και υπό οποιεσδήποτε μετεωρολογικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Κομπίνα… «made in Japan»! (video)