ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ισραηλινοί δύο από τα θύματα στο Εβραϊκό Μουσείο

Βέλγιο: Ισραηλινοί δύο από τα θύματα στο Εβραϊκό Μουσείο

Ισραηλινοί τουρίστες ήταν δύο από τα τρία άτομα που σκοτώθηκαν το Σάββατο (24/05 στο Εβραϊκό Μουσείο, στο κέντρο των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων που σκοτώθηκαν από την επίθεση, για την οποία Βέλγοι αξιωματούχοι λένε πως μπορεί να είχε αντισημιτικά κίνητρα.

Αποκάλυψε μόνο ότι δύο από τα θύματα είναι ένα ζευγάρι (άνδρας και γυναίκα) περίπου 50 ετών, κάτοικοι του Τελ Αβίβ που έκαναν τουρισμό.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε πως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το δράστη, αν και ένας αξιωματούχος της Πυροσβεστικής είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο ένοπλος έφθασε οδηγώντας ένα όχημα μέχρι το μουσείο, μπήκε μέσα στο κτίριο και πυροβόλησε.

«Σχετικά με τα κίνητρα, λίγες πληροφορίες έχουμε. Τα πάντα είναι δυνατά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ίνε Φαν Βίμερς.

«Ξέρουμε πως ο τόπος, το Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, κάνει κάποιον να σκεφτεί πως πρόκειται για αντισημιτική επίθεση, όμως δεν έχουμε αρκετά για να επιβεβαιώσουμε πως πρόκειται για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ δήλωσε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF: «Πρόκειται για πυροβολισμούς ... στο Εβραϊκό Μουσείο ... Όλο αυτό οδηγεί σε υπόνοιες ότι ήταν μια πράξη αντισημιτισμού».

Όσον αφορά στο τρίτο άτομο, δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την ταυτότητά του, όπως και για το τέταρτο θύμα, το οποίο τραυματίσθηκε και κινδυνεύει η ζωή του.

«Πυροβολήθηκαν στο πρόσωπο και το λαιμό», είπε η Φαν Βίμερς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, έσπευσε να καταδικάσει δριμύτατα τους φόνους. «Το αποτέλεσμα της αδιάκοπης υποκίνησης εναντίον των Εβραίων και του κράτους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η ασφάλεια όλων των εβραϊκών θεσμών στο Βέλγιο έχει αυξηθεί στο ανώτατο επίπεδο, ενώ και ο πρωθυπουργός, Έλιο Ντι Ρούπο, συναντήθηκε με αστυνομικούς και ανώτερους αξιωματούχους για να εξετάσουν την κατάσταση, καθώς τα μισά από τα 42.000 μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου ζουν στις Βρυξέλλες.

Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές υπό το σοκ της επίθεσης

Εν τω μεταξύ, σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Βέλγιο καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες βουλευτικές και τοπικές εκλογές, στον απόηχο της φονικής επίθεσης.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό που θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ.

Οι κάλπες θα ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 τοπική ώρα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο και η συμμετοχή, αν και μειώνεται εδώ και πολλά χρόνια, αναμένεται να φτάσει στο 90%. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένονται προς το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της διαδικασίας, που ο βελγικός Τύπος αποκαλεί «μητέρα όλων των εκλογών», θα είναι ανακοινώσιμα περίπου στις 19:00 ή στις 20:00 τοπική ώρα.

Για άλλη μια φορά, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη περιοχή στα βόρεια του Βελγίου, κυρίως για το εκλογικό ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το εθνικιστικό κόμμα N - VA του δημάρχου της Αμβέρσας, Μπαρτ ντε Βίφερ. Το Βέλγιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010 βίωσε μια μεγάλη πολιτική κρίση καθώς χρειάστηκαν 541 ημέρες για να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε ακόμα:

Καλιφόρνια: Ο γιος σκηνοθέτη του «Αγώνες Πείνας» ο δράστης του μακελειού! (phs+vid)

Ευρωεκλογές 2014: Super Sunday - Η Ευρώπη στις κάλπες!