ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Ιράκ: Ένταση για το πετρέλαιο του Κουρδιστάν

Τουρκία – Ιράκ: Ένταση για το πετρέλαιο του Κουρδιστάν

«Το θέλγητρο του κέρδους» έχει ως κίνητρο η ανάμειξη της Τουρκίας στις εξαγωγές πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική της Βαγδάτης, την ίδια ώρα που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία κινητοποιήθηκε από το θέλγητρο του κέρδους για να προσπαθήσει να αναμειχθεί» στις εξαγωγές του «όχι ακριβού ιρακινού πετρελαίου», δήλωσε ο Χουσέιν αλ Σαχριστάνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για τις ενεργειακές υποθέσεις.

«Διευκόλυναν αυτό το λαθρεμπόριο και προφανώς αυτό έβλαψε τη σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες, επέμεινε ο Σαχριστάνι.

«Είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο συνεργασίας σχετικά καλό προτού το θέλγητρο του κέρδους πάρει το προβάδισμα ωθώντας την Τουρκία να μετάσχει σε αυτό το λαθρεμπόριο ιρακινού αργού», πρόσθεσε.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι άρχισε την παράδοση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου που προέρχεται από το ιρακινό Κουρδιστάν, την ώρα που η Βαγδάτη αξιώνει όλες οι εξαγωγές πετρελαίου που αντλείται από το ιρακινό έδαφος να περνούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Η Βαγδάτη, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη εδώ και χρόνια με τις κουρδικές αρχές του Αρμπίλ για το θέμα αυτό, προσέφυγε στις 23 Μαΐου κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο εδρεύει στο Παρίσι.

Η ιρακινή κυβέρνηση απείλησε παράλληλα σήμερα με την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον οποιουδήποτε αγοράσει πετρέλαιο που εξάγεται μέσω ενός νέου αγωγού από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο United Leadership αναχώρησε πριν από 10 ημέρες από τις τουρκικές ακτές μεταφέροντας το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έχει αντληθεί από το ιρακινό Κουρδιστάν, παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης, η οποία έχει έκτοτε προσφύγει για διεθνή διαιτησία κατά της Άγκυρας για τη διευκόλυνση της πώλησης.

Το Ιράκ δηλώνει ότι ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός που διαχειρίζεται το εμπόριο του πετρελαίου SOMO έχει αποκλειστικά δικαιώματα στις πωλήσεις αργού από ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Ο SOMO, εκ μέρους του ιρακινού ομοσπονδιακού υπουργείου Πετρελαίου, προειδοποιεί όλες τις εταιρείες, τους ιδιώτες και τους οργανισμούς όσον αφορά στην αγορά του φορτίου του ιρακινού αργού πετρελαίου που έχει φορτωθεί σε αυτό το πλοίο (το United Leadership)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του SOMO την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής του Μάντιντ Αλχίλφι.

«Το ιρακινό ομοσπονδιακό υπουργείο Πετρελαίου και ο SOMO (...) επιφυλάσσονται κάθε νομίμου δικαιώματός τους να αναλάβουν πάσα νομική δράση εναντίον οποιασδήποτε εταιρείας, ιδιώτη και/ή οργανισμού που αγόρασε ή μπορεί να εξετάσει να αγοράσει το προαναφερθέν φορτίο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο SOMO.

Διαβάστε ακόμα:

Καμερούν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 40 μαχητές της Μπόκο Χαράμ