ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πολιτική η απόφαση παραίτησης του Χουάν Κάρλος

Ισπανία: Πολιτική η απόφαση παραίτησης του Χουάν Κάρλος

Πηγή των ανακτόρων δήλωσε ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας , διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών.


"Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά", δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Χουάν Κάρλος, η οποία αιφνιδίασε τη χώρα. Ο πρίγκιπας της Αστούριας, 46 ετών, θα ενθρονισθεί βασιλιάς της Ισπανίας με το όνομα Φελίπε VI.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο νεαρός βασιλιάς και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων φορώντας στρατιωτική στολή διέτασσε με τηλεοπτικό του μήνυμα, που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες, τους πραξικοπηματίες της Εθνοφυλακής που είχαν καταλάβει το ισπανικό κοινοβούλιο να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους. Η ματαίωση αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο, τον οποίο ο δικτάτορας Φράνκο είχε χρήσει από το 1969 δελφίνο του, επέβαλε τότε τον Χουάν Κάρλος ως ήρωα της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας.

Ο Χουάν Κάρλος στέφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975, σε ηλικία 37 ετών, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο, και συνόδευσε την πορεία της Ισπανίας που μόλις είχε βγει από την δικτατορία προς τον κύκλο των μεγάλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Επί σειρά ετών, οι απλοί και φυσικοί τρόποι αυτού του αρχηγού κράτους που τον έφεραν κοντά στον ισπανικό λαό και η διακριτική του ιδιωτική ζωή κέρδισαν τις καρδιές των Ισπανών.

Ωστόσο, σειρά σκανδάλων κηλίδωσε τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του. Αρχικά, σκάνδαλο έπληξε την μικρότερη κόρη του Κριστίνα, κατά της οποίας διενεργείται δικαστική έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, όπως και κατά του συζύγου της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, για διαφθορά.

Το πολυδάπανο ταξίδι του Χουάν Κάρλος στην Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων (!) το 2012, που θα είχε παραμείνει μυστικό αν δεν είχε επειγόντως επαναπατρισθεί ύστερα από πτώση του, σόκαρε την ισπανική κοινή γνώμη.

Ακολούθησε σειρά ενοχλήσεων υγείας, που τον οδήγησαν σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Στις αρχές του έτους εμφανίσθηκε αδυνατισμένος στηριζόμενος στις πατερίτσες του, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες με βελτιωμένη υγεία επέστρεψε στις δραστηριότητες του επίσημου προγράμματός του.

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος! (pics)

Ρoή Ειδήσεων