ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ αποτίει για πρώτη φορά φόρο τιμής στους πολίτες της Νορμανδίας

Ο Ολάντ αποτίει για πρώτη φορά φόρο τιμής στους πολίτες της Νορμανδίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ άνοιξε τις εκδηλώσεις της 70ής επετείου της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία αποτίοντας φόρο τιμής στους 20.000 αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Νορμανδίας.


Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μπροστά στο μνημείο της Καν, αναφέρθηκε στον ρόλο και τη θυσία των αμάχων της Νορμανδίας κατά την Απόβαση και τις μάχες που την ακολούθησαν.

"Θέλω σήμερα, στην 70ή επέτειο, οι τιμές που αποδίδει το έθνος να αποδοθούν σε όλους, πολίτες και στρατιώτες...Θέλω να αναγνωρισθεί ο ρόλος των Νορμανδών", δήλωσε κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση στεφάνου ο Φρανσουά Ολάντ.

Είναι η πρώτη φορά που τιμώνται επισήμως οι 20.000 πολίτες που σκοτώθηκαν ανάμεσα στις 6 Ιουνίου 1944, όταν 130.000 στρατιώτες πραγματοποίησαν την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας και τις 22 Αυγούστου 1944, όταν τερματίσθηκαν οι μάχες στη Νορμανδία. Η περιοχή απελευθερώθηκε οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου.

"Αυτή η μάχη ήταν επίσης μάχη των πολιτών", είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αποτίοντας φόρο τιμής "σε ολόκληρες οικογένειες που γνώρισαν το χάος και τα πυρά των πολυβόλων".

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες ήρωες που πήραν μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας

6 Ιουνίου 1944: Εβδομήντα χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία