ΚΟΣΜΟΣ

Τον νέο της βασιλιά ψηφίζει η Ισπανία

Τον νέο της βασιλιά ψηφίζει η Ισπανία

Την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον θρόνο καλείται να εγκρίνει σήμερα το ισπανικό κοινοβούλιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διαδοχή του από τον Φίλιππο, εν μέσω φωνών που ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολίτευμα.

Υπέρ του σχετικού Οργανικού Νόμου αναμένεται να ψηφίσει πάνω από το 80% των βουλευτών καθώς την αλλαγή σκυτάλης αναμένεται να εγκρίνει τόσο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές όσο και το UΡyD και άλλοι δύο βουλευτές από περιφερειακά κόμματα.

Αντίθετα, κατά του Οργανικού Νόμου έχουν ταχθεί τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία ζητούν δημοψήφισμα για το πολιτειακό, καθώς και ορισμένα περιφερειακά κόμματα.

Ο ίδιος ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο, προσπάθησε να κλείσει το θέμα. «Είμαστε μοναρχία» δήλωσε γιατί έτσι το αποφάσισε η ξεκάθαρη βούληση των Ισπανών και έτσι εκφράστηκε στο Σύνταγμα του 1978», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα αιτήματα για δημοψήφισμα.

Εφόσον ο νόμος περάσει από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, θα προχωρήσει η ανακήρυξη του Φιλίππου ως νέου βασιλιά της Ισπανίας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η σχετική τελετή ενώπιον της Βουλής.

Πάντως, όπως αναφέρει η El Pais, ακόμα και αυτή η τελετή έχει καταφέρει να διχάσει τα πολιτικά κόμματα για το κατά πόσο ο Φίλιππος πρέπει να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο με στρατιωτική στολή, με τους βάσκους του PNV να θεωρούν λανθασμένη επιλογή την εμφάνιση με στρατιωτική περιβολή, καθώς αυτή θα παραπέμπει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.