ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Απών από την ορκωμοσία του γιου του ο Χουάν Κάρλος

Ισπανία: Απών από την ορκωμοσία του γιου του ο Χουάν Κάρλος

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος δεν θα είναι παρών στην ορκωμοσία του γιου του Φιλίππου λόγω της επιθυμίας του να δώσει «μεγαλύτερο ρόλο» στον νέο μονάρχη.

Αντίθετα, ο Χουάν Κάρλος θα συνοδεύει τον Φίλιππο Στ’ και τη βασίλισσα Λετίθια όταν θα χαιρετούν τους κατοίκους της Μαδρίτης από το μπαλκόνι του παλατιού, επεσήμανε ένας εκπρόσωπος.

Ο 76χρονος βασιλιάς της Ισπανίας ανακοίνωσε στις 2 Ιουνίου την απόφασή του να παραιτηθεί από τον θρόνο έπειτα από 39 χρόνια.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, 46 ετών, θα τον διαδεχθεί και θα ορκιστεί ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών, οι οποίοι θα έχουν ψηφίσει ως τότε έναν νόμο που να επιτρέπει στον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί.

Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου το πρωί στο κοινοβούλιο, θα είναι παρόντες η νέα πριγκίπισσα διάδοχος Λεονόρ, 8 ετών, η αδελφή της Σοφία, η βασίλισσα Σοφία, η μεγαλύτερη αδελφή του Φίλιππου πριγκίπισσα Ελένα, καθώς και οι δύο αδελφές του Χουάν Κάρλος Πιλάρ και Μαργκαρίτα.

Η απουσία του Χουάν Κάρλος αποφασίστηκε «ώστε να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στον νέο βασιλιά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του παλατιού.
Απούσα θα είναι και η πριγκίπισσα Κριστίνα, η οποία κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο μιας έρευνας εναντίον του συζύγου της.