ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστια εμπορική συμφωνία Βρετανίας- Κίνας

Τεράστια εμπορική συμφωνία Βρετανίας- Κίνας

Εμπορικές και επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν η Κίνα και η Βρετανία όπως ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

«Η δική μας είναι πραγματικά μια εταιρική σχέση ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και καινοτομίας», είπε ο Κάμερον ο οποίος έδωσε έμφαση στην ελκυστικότητα της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με τους εταίρους της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία και τη Γερμανία.


Το διμερές εμπόριο είναι σε επίπεδα ρεκόρ ενώ οι βρετανικές εξαγωγές προς την Κίνα έχουν ανέλθει στο 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα και αναπτύσσονται ταχύτερα από ότι οι γαλλικές ή οι γερμανικές, είπε ο Κάμερον. «Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία είναι η πιο ανοικτή οικονομία στην ΕΕ, η πιο φιλόξενη για τις κινεζικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής βιομηχανίας και των υποδομών μας και είμαι αποφασισμένος να το διατηρήσω αυτό» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ο οποίος έφτασε τη Δευτέρα στη Βρετανία στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινά μεγάλα συμφέροντα» και ότι η συνεργασία τους «δεν είναι σημαντική μόνο για τις δύο χώρες, αλλά έχει επίσης παγκόσμια σημασία». Νωρίτερα την ίδια ημέρα κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Ουίνδσορ, λίγο έξω από το Λονδίνο.

Η επίσκεψή του Λι, η οποία έρχεται έξι μήνες αφότου ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε την Κίνα, έγινε με στόχο την προώθηση των οικονομικών δεσμών και τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες ψυχράθηκαν αφότου ο βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε το 2012 με τον θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ, τον Δαλάι Λάμα.

Για να συμπέσει η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού και με μια κίνηση που αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων κινέζων τουριστών, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη χαλάρωση του καθεστώτος της χορήγησης βίζας για τους κινέζους που επισκέπτονται τη Βρετανία.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει παράπονα ότι οι περιορισμοί έχουν κάνει δύσκολες τις επισκέψεις των κινέζων στη Βρετανία, καθιστώντας έτσι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους κινέζους.

Τον Μάιο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το περασμένο έτος εξέδωσε 290.000 τουριστικές βίζες για τους κινέζους πολίτες αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση σχεδόν 40% σε σχέση με το 2012, με τη βρετανική κυβέρνηση να στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση αυτού του αριθμού.

Μετά την επίσκεψη στη Βρετανία ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα μεταβεί στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Απόφαση για επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τεχεράνη