ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νόμιμη η επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Αμερικανούς

ΗΠΑ: Νόμιμη η επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Αμερικανούς

Μια επεξεργασμένη έκδοση του εγγράφου με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δικαιολογεί νομικά τις επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον Αμερικανών υπηκόων, εξέδωσε ομοσπονδιακό εφετείο.

Μία τέτοια επίθεση πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 σκοτώνοντας τον Ανουάρ αλ Αουλάκι, έναν Ισλαμιστή πνευματικό που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείτο ότι ήταν ο επιχειρησιακός ηγέτης του βραχίονα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Το υπόμνημα, το οποίο προετοίμασε το γραφείο του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι από τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε τον Αουλάκι «επιχειρησιακό ηγέτη» μιας «εχθρικής δύναμης», θα ήταν νόμιμο για τη CIA να επιτεθεί εναντίον του χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης τοπικής ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Αλ Κάιντα», ακόμα κι αν ήταν Αμερικανός πολίτης.

Το υπόμνημα υπογραμμίζει επίσης ότι η δολοφονία του Αουλάκι από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ήταν νόμιμη και βάσει της εξουσιοδότησης για τη χρήση αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος, την οποία είχε εγκρίνει το Κογκρέσο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Ήθελαν εκδίκηση και έκαψαν ζωντανή λάθος οικογένεια! (photos)

Κένυα: Τιμώρησαν βιαστές ανήλικης με κούρεμα του γκαζόν!