ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ-Συρία: Σύμπραξη αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε

Ιράκ-Συρία: Σύμπραξη αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε

Να συμπράξουν στο Αμπού Κάμαλ, τη μεγαλύτερη πόλη της συροϊρακινής μεθορίου, αποφάσισαν οι δύο αντίπαλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, τη συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η σύμπραξη επιτρέπει στο ΙΚΙΛ να δρα εκατέρωθεν των συνόρων, από τη στιγμή που ήδη έχει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος του Αλ-Κάιμ και της ομώνυμης ιρακινής πόλης.

«Αυτή η δήλωση πίστης (της Αλ Νόσρα) προς το ΙΚΙΛ διατυπώνεται τη στιγμή που οι δυνάμεις του προελαύνουν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ», στην οποία ανήκει το Αμπού Κάμαλ, στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, διευκρινίζει το Παρατηρητήριο.

Ένας τζιχαντιστής του ΙΚΙΛ επιβεβαίωσε μάλιστα την πληροφορία, ανεβάζοντας στο Twitter φωτογραφία που δείχνει μαζί έναν Αιγύπτιο διοικητή του Μετώπου Αλ Νόσρα και έναν Τσετσένο διοικητή του ΙΚΙΛ. Και οι δύο οργανώσεις προέρχονται από την Αλ-Κάιντα, ωστόσο έγιναν αντίπαλοι κατά τη διάρκεια της σύρραξης στη Συρία.

«Είναι αντίπαλες, αλλά είναι και οι δύο εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές. Αυτή η σύμπραξη θα δημιουργήσει εντάσεις με άλλες ανταρτικές οργανώσεις που ελέγχουν την πόλη της συροϊρακινής μεθορίου», εκτιμά ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Ακτιβιστής στο Αμπού Καμάλ δήλωσε, πάντως ότι «υπάρχει μεγάλη ένταση στην πόλη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί, διότι αυτή η σύμπραξη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με τις τοπικές φυλές που δεν θα αποδεχθούν τις αλλαγές», διότι είναι εχθρικές προς το ΙΚΙΛ.

Άλλος ακτιβιστής εξηγεί ότι η σύμπραξη πραγματοποιήθηκε, μετά από ανακοίνωση των διοικητών των τοπικών ισλαμιστικών ένοπλων δυνάμεων, που απέκλειε το Μέτωπο Αλ Νόσρα από το ισλαμικό δικαστήριο το οποίο ασκεί ντε φάκτο την εξουσία σε πολλές συριακές επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστικών δυνάμεων.

«Η δήλωση πίστης προς το ΙΚΙΛ έγινε σε μία ατμόσφαιρα έντασης ανάμεσα στην αλ-Κάιντα και τις τοπικές ισλαμιστικές ανταρτικές ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, το Μέτωπο αλ-Νόσρα απώθησε επίθεση του ΙΚΙΛ στην πόλη Αμπού Κάμαλ, ενώ περίπου εκατό άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, μπροστά στην ωμότητα και την ηγεμονική διάθεση του ΙΚΙΛ, οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές αντάρτες και το Μέτωπο αν-Νόσρα έστρεψαν τα όπλα τους κατά των πρώην συμμάχων τους στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό τους.

Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ ελέγχουν την επαρχία Ράκα, (βόρεια), καθώς και τμήματα των επαρχιών Χασάκα (νοτιοανατολικά) και Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 6.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις αυτές από την αρχή του έτους.

Υπενθυμίζετα πως ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάαχρι, όρισε το Μέτωπο αλ -Νόσρα επίσημη πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, αποδοκιμάζοντας το ΙΚΙΛ, το οποίο επιθυμούσε να επιβληθεί ως εκπρόσωπος του ισλαμιστικού δικτύου στο Ιράκ και τη Συρία.

Διαβάστε ακόμα:

Φλόριντα: Έκανε μπάνιο, έφαγε και κοιμήθηκε. Σε ξένο σπίτι! (photo)

Μάντσεστερ: Βούτηξε από τα 15 μέτρα για να δροσιστεί! (video)