ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Άρρωστη» η δολοφόνος της νηπιαγωγού

Γαλλία: «Άρρωστη» η δολοφόνος της νηπιαγωγού

Μια νηπιαγωγός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, μπροστά στα μάτια των μαθητών της, από τη μητέρα μιας μαθήτριας στο Αλμπί της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μια τραγωδία που χαρακτηρίστηκε "αποτρόπαιη" από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αποκαλύπτει την αύξηση των βίαιων επεισοδίων σε βάρος του διδακτικού προσωπικού στα γαλλικά σχολεία.

Η 47χρονη γυναίκα που σκότωσε τη νηπιαγωγό την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, λίγες ώρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές, συνελήφθη από αστυνομικούς και κρατείται.

"Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι πάσχει από σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας.

Το θύμα ήταν μια 34χρονη νηπιαγωγός και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Στη Γαλλία είναι σπάνιο φαινόμενο ο φόνος ενός εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο, όμως πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί οι βίαιες επιθέσεις γονέων και κηδεμόνων εναντίον δασκάλων και διευθυντών.

«Σήμερα το πρωί μια μητέρα έφτασε οπλισμένη με ένα μαχαίρι και μαχαίρωσε, μπροστά στα παιδιά, μια εκπαιδευτικό 34 ετών, για λόγους που ερευνώνται ακόμη», δήλωσε ο εισαγγελέας του Αλμπί, ο Κλοντ Ντεράν, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Όταν πήγα εγώ εκεί, προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή. Η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά μέσα στην τάξη", διευκρίνισε ο εισαγγελέας ο οποίος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα αργότερα σήμερα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτήν τη "φρικτή τραγωδία". "Όλες οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα παιδιά και το προσωπικό που ήταν αυτόπτες μάρτυρες αυτού του αποτρόπαιου δράματος", πρόσθεσε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην οικογένεια του θύματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εξέφρασε τη λύπη του τονίζοντας: "Σήμερα πενθεί όλη η εκπαιδευτική κοινότητα".

Όπως εξήγησε ο Αμόν, το δράμα εκτυλίχθηκε γύρω στις 9 το πρωί, την ώρα που τα παιδιά έμπαιναν στην τάξη τους, στο δημόσιο δημοτικό σχολείο Εντουάρ Εριό. Στο σχολικό συγκρότημα φοιτούν 284 παιδιά ηλικίας από 3 έως 11 ετών.

Μετά το φόνο της δασκάλας μαθητές και εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν από το σχολείο ενώ ψυχολόγοι ανέλαβαν να στηρίξουν τα μικρά παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

"Η τραγωδία αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να αγωνιστούμε κατά της βίας μέσα και γύρω από το σχολείο, να προστατεύσουμε το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές", πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Γδύθηκε μέσα στο μετρό γιατί ζεστάθηκε! (pics)