ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Προσκάλεσε τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε μεθοριακά περάσματα

Ρωσία: Προσκάλεσε τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε μεθοριακά περάσματα

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε δύο από τα μεθοριακά περάσματά της με την Ουκρανία, προσκάλεσε η Ρωσία, σε μια ένδειξη καλής θελήσεως, την επομένη του θανάτου ενός ανθρώπου από οβίδα που ερρίφθη σε ρωσική πόλη στην μεθόριο με την Ουκρανία.

«Σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, στην οποία το Κίεβο πραγματοποιεί τη στρατιωτική του επιχείρηση στην νοτιοανατολική Ουκρανία, η ρωσική πλευρά σε ένδειξη καλής θελήσεως και χωρίς να περιμένει μια κατάπαυση του πυρός, προσκαλεί παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα μεθοριακά περάσματα (...) στην ρωσοουκρανική μεθόριο», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σχετική επιστολή, διευκρινίζει το υπουργείο, εστάλη στον επικεφαλής του ΟΑΣΕ και πρόεδρο της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι το ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΑΝ-26 το οποίο μετείχε στην στρατιωτική εκστρατεία κατά των αυτονομιστών που πρόσκεινται στην Ρωσία, κατερρίφθη από έναν πύραυλο, ο οποίος ερρίφθη «πιθανόν» από το ρωσικό έδαφος, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με το γενικό επιτελείο του στρατού, πρόσθεσε ο υπουργός, ο υποστράτηγος Βάλερι Χελετέι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της προεδρίας.

Με αυτή τη δήλωσή του, ο υπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες πηγής των αυτονομιστών, σύμφωνα με την οποία αλεξιπτωτιστές εθεάθησαν στον ουρανό μετά την πτώση του αεροσκάφους.

Τα μέλη του πληρώματος πιστεύεται ότι είναι δύο, δήλωσε σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις ή πληροφορίες για απώλειες και στρατιωτικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση του Ρόιτερς για το αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους είναι ζωντανά.

Μια έρευνα και επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται στην περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, νοτιοανατολικά της πόλης Λουχάνσκ, σημείωσε ο εκπρόσωπος Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας διευκρίνισε εξάλλου ότι το αεροσκάφος αυτό πετούσε σε ύψος 6.500 μέτρων και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από όπλα που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές.

«Επομένως το αεροσκάφος κατερρίφθη από έναν πιο ισχυρό πύραυλο, ο οποίος ερρίφθη μάλλον από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Διαβάστε ακόμα:

Φιλιππίνες: Νεκρό το κοριτσάκι που «ξύπνησε» στην κηδεία του! (vid+phs)

Βαγδάτη: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε οίκο ανοχής (video+photos)