ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο λοχίας, πρώην όμηρος των Ταλιμπάν, επανέρχεται στην ενεργό δράση

ΗΠΑ: Ο λοχίας, πρώην όμηρος των Ταλιμπάν, επανέρχεται στην ενεργό δράση

Στο στρατό ξηράς των ΗΠΑ, ενάμιση μήνα μετά την απελευθέρωσή του και αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα θεραπείας και ψυχολογικής στήριξης που ακολουθούσε, επανεντάχθηκε ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ, ο οποίος είχε κρατηθεί αιχμάλωτος από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επί πέντε χρόνια.

«Θα επανέλθει σε κανονική υπηρεσία» στη βάση του Φορτ Σαμ Χιούστον, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια ακριβώς θα είναι τα καθήκοντα που θα του ανατεθούν.

Στρατιωτικές πηγές χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή ως την «τελική φάση της διαδικασίας επανένταξης» του Μπέργκνταλ.

Κατά τις έξι εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του, ο 28χρονος λογίας νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη μιλήσει δημοσίως για την περίοδο που ήταν όμηρος των Ταλιμπάν, ενώ ο στρατός εξήγησε ότι «η έρευνα για τις συνθήκες αιχμαλωσίας του», το 2009, συνεχίζεται.

Πολλά πρώην μέλη της μονάδας του πάντως, τον έχουν κατηγορήσει ότι στην πραγματικότητα λιποτάκτησε. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην συγκάτοικός του Κόντι Φουλ είπε ενώπιον μιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ιούνιο, ότι ο Μπέργκνταλ «δεν καταλάβαινε γιατί ο στρατός έκανε ανθρωπιστικές αποστολές αντί να κυνηγάει τους Ταλιμπάν» και υποστήριξε ότι η εξαφάνισή του ήταν προμελετημένη, καθώς πριν χαθεί είχε στείλει τα προσωπικά του αντικείμενα στο σπίτι του.

Υπενθυμίζεται ότι ο λοχίας απελευθερώθηκε σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση πέντε Ταλιμπάν από το Γκουαντάναμο, γεγονός που προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγορήθηκε ότι δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την «ανταλλαγή» αυτή, αλλά και ότι δημιούργησε προηγούμενο, διαπραγματευόμενος με τους απαγωγείς. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ επιμένει ότι η ανταλλαγή αυτή ήταν «η ορθή απόφαση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Μπέργκνταλ θα συναντηθεί με τον υποστράτηγο Κένεθ Νταλ ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης. Αφού επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία, θα ζει στο στρατόπεδο, ενώ θα ανατεθεί σε δύο άλλους στρατιώτες να τον βοηθούν κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, μέχρι να προσαρμοστεί και πάλι.

Διαβάστε ακόμα:

Φρικιαστικό ατύχημα: Το χέρι του πιάστηκε στο πόμολο! (photos)

Κίνα: Αγοράκι εγκλωβίστηκε σε… πλυντήριο! (video+photos)

Τουρκία: Δήμαρχος καταδικάστηκε λόγω της... μύτης της!

Ιταλία: UFO όλο… γκλαμουριά στον ουρανό του Μιλάνο ! (video)

Ρωσία: Επικρίσεις για τη «σταύρωση» παιδιού από τον ουκρανικό στρατό

Φιλιππίνες: Νεκρό το κοριτσάκι που «ξύπνησε» στην κηδεία του! (vid+phs)

Βαγδάτη: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε οίκο ανοχής (video+photos)