ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ομπάμα για το Ουκρανικό

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ομπάμα για το Ουκρανικό

Η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη και ενδεχομένως απόδειξη στροφής της Ουάσιγκτον προς μετριοπεθέστερες θέσεις, ενώ ο Λευκός Οίκος «διηγείται» ότι ήταν «έντονος ο διάλογος»

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συνέπεσαν στη θετική εκτίμηση για τη δραστηριότητα της Ομάδας Επαφής, που συνεδρίασε χθες στο Μινσκ της Λευκορωσίας και άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της ανακωχής στη ζώνη γύρω από τα συντρίμμια του Μπόινγκ, την οποία επισκέφθηκαν για πρώτη φορά σε τέτοιο μέγεθος 60-70 παρατηρητές του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν επίσης ότι το σημερινό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα καμιάς από τις δύο, γι’ αυτό και αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου.

«Παρά τις υπάρχουσες διαφορές στην εκτίμηση μιας σειράς ζητημάτων αρχής και από τις δύο πλευρές υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερη επικαιρότητα της ανάγκης άμεσης και σταθερής κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη ΝΑ Ουκρανία και έναρξης της πολιτικής διαδικασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογραμμίζει τη σημασία να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής.

Κατά την ανακοίνωση ο Β.Πούτιν επεσήμανε στο συνομιλητή του ότι «η γραμμή της Ουάσιγκτον υπέρ της κλιμάκωσης της πίεσης μέσω των κυρώσεων έχει αντιπαραγωγικό χαρακτήρα και επιφέρει σοβαρή βλάβη στις διμερή συνεργασία και τη διεθνή σταθερότητα».

Τελευταία φορά φαίνεται πως Πούτιν και Ομπάμα είχαν προσωπική επαφή στις 4 Ιουνίου στην Νορμανδία, έστω και στο πλαίσιο μιας σύντομης ανταλλαγής απόψεων. Ρώσοι διπλωμάτες αναφέρθηκαν πρόσφατα στις τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο ηγετών, χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά ότι υπήρξαν, ενώ αντιθέτως πιο συστηματικές ήταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ και Τζ.Κέρι.

Ρώσοι σχολιαστές διακινδυνεύουν να διαπιστώσουν ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την ηγεσία του Κιέβου ή έστω μερίδας της, καθώς πληθαίνουν οι προκλητικές ψευδολογίες και οι εγκληματικές ενέργειες, που συνοδεύουν τη διακυβέρνηση Ποροσένκο και φαίνεται πως στοιχίζουν επικοινωνιακά οι ταυτίσεις με τους πιο ακραίους Ουκρανούς «συμμάχους».

Στο πλαίσιο αυτών των διαφοροποιήσεων εξετάζεται από τη Μόσχα και η ομολογία του ΝΑΤΟ ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον πόλεων, που ελέγχονται από τους ρωσόφωνους αντάρτες.

Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέδειξαν το τελευταίο διάστημα τον κίνδυνο διαρροής πυρηνικών υλικών και αποβλήτων σε ανεξέλεγκτες ομάδες και τη διεθνή τρομοκρατία και τους εξτρεμιστές κάθε είδους, που πανηγυρίζουν από τη ρήξη στο στρατόπεδο των «πολιτισμένων» κρατών και φαίνεται πως κάποια από τα μηνύματα, που πέρασε η Μόσχα για τα πολλά ρίσκα από την πλήρη διακοπή συνεργασίας των δύο πλευρών, ενδεχομένως να είχαν ένα πρώτο, εκτιμάται, αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Αναμονή στο… ακουστικό για τυχόν απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών φρούτων στη Ρωσία

Χτυπούν τα ρωσικά ...καμπανάκια

Ανήσυχοι οι Έλληνες εξαγωγείς για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας

Η ΕΕ γνωστοποίησε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας