ΚΟΣΜΟΣ

Χάκερς έκλεψαν 1,2 δις κωδικούς διαδικτυακών λογαριασμών (βίντεο)

Χάκερς έκλεψαν 1,2 δις κωδικούς  διαδικτυακών λογαριασμών (βίντεο)

Ομάδα ρώσων χάκερς υπέκλεψε περί το 1,2 δισεκατομμύριο ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης στο Ιντερνετ, αμερικανικών και ξένων εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο τις πληροφορίες ερευνητών της εταιρείας ασφαλείας του Διαδικτύου Hold Secutity.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

"Οι χάκερς δεν έθεσαν ως στόχο μόνο αμερικανικές εταιρείες, αλλά όσες ιστοσελίδες μπορούσαν να βρουν. Από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Forbes 500 μέχρι πολύ μικρές ιστοσελίδες", δήλωσε ο Αλεξ Χόλντεν, ιδρυτής της Hold Security, προειδοποιώντας ότι οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες αυτές παραμένουν ευάλωτες.

Η ενέργεια αυτή πειρατείας στον κυβερνοχώρο, η οποία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ, διαπράχθηκε από ομάδα δέκα περίπου εικοσάχρονων χάκερς που βρίσκονται στη Ρωσία, κάπου ανάμεσα στο Καζακστάν και τη Μογγολία.

06bighack-web1-articleLarge-v2

Η εταιρεία Hold Security, που είναι μια επιχείρηση στο Μιλγουόκι, περιλαμβάνουν εμπιστευτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από 420.000 ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και νοικοκυριών.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ασφαλείας έχει μια ιστορία στις σημαντικές αποκαλύψεις συμπεριλαμβανομένης της κλοπής που έγινε το περασμένο έτος σε δεκάδες εκατομμύρια αρχείων της Adobe Systems.

Κατόπιν αιτήματος των The New York Times, ένας εμπειρογνώμονας ασφάλειας που δεν έχει σχέση με την Hold Security ανέλυσε τη βάση δεδομένων των κλεμμένων διαπιστευτηρίων και επιβεβαίωσε ότι ήταν αυθεντικά.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος που είχε αξιολογήσει τα στοιχεία αλλά δεν μπορούσε να τα αναφέρει δημόσια, είπε ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες γνώριζαν ότι τα αρχεία τους ήταν μεταξύ των κλεμμένων πληροφοριών.

Ενώ μια πιστωτική κάρτα μπορεί εύκολα να ακυρωθεί,τα προσωπική διαπιστευτήρια, όπως μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης ή ο κωδικός πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή στοιχείων ταυτότητας.

Επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε ορισμένα προσωπικά τους στοιχεία οι εγκληματίες δοκιμάζουν τα κλεμμένα διαπιστευτήρια σε ιστοσελίδες, όπου πολύτιμες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν, όπως εκείνες των τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

'Ενας καθηγητής Πανεπιστημίου έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του BBC, μερικές χρηστικές συμβουλές για όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και θέλουν να αλλάξουν τους κωδικούς τους.

Διαβάστε τις συμβουλές.

καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ παραθέτει μερικές συμβουλές στο BBC:

1) Αποφύγετε λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό

2) Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο password σε πολλούς δικτυακούς τόπους

3) Αποφύγετε συνθηματικά που αφορούν την προσωπική ζωή σας, όπως για παράδειγμα το όνομα του σκύλου σας. Οι χάκερ μπορούν να ανακαλύψουν τα στοιχεία αυτά μέσω των κοινωνικών επαφών σας.

4)Χρησιμοποιήστε συνδυασμούς ασυνήθιστων χαρακτήρων, αντικαθιστώντας για παράδειγμα το γράμμα «i» με τον αριθμό «1».

5) Μην κρατάτε σημειώσεις με τους κωδικούς πρόσβασης

Διαβάστε επίσης: Ευάλωτα σε χάκερ τα «έξυπνα σπίτια»