ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Έσπασε η εκεχειρία

Λωρίδα της Γάζας: Έσπασε η εκεχειρία

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα στο Κάιρο ότι δεν θα παρατείνει την ισχύ της εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς το Ισραήλ αρνείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.

Η τριήμερη εκεχειρία λήγει στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος), αλλά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ήδη δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα κατά του νοτίου Ισραήλ τρεις ώρες πριν από τη λήξη της.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κάιρο για την παράταση της, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον πόλεμο. Στους 1.886 ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 430 παιδιά και έφηβοι.

Οι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κάιρο υπό την αιγίδα της Αιγύπτου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις σε κάποιους από τους όρους που έχει θέσει η Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας.

«Αν το Ισραήλ συνεχίσει να κωλυσιεργεί, δεν θα παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ένα μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Λίγες ώρες αργότερα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ζήτησε σήμερα από τους παλαιστίνιους διαπραγματευτές στο Κάιρο να μην παρατείνουν την τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας παρά μόνο αν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, και κυρίως το άνοιγμα του λιμανιού της Γάζας, ενώ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο.

«Καλούμε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να μην παρατείνει την εκεχειρία, παρά μόνο εφόσον γίνουν δεκτά κατ' αρχήν τα αιτήματα του λαού μας, κυρίως αυτά που αφορούν την άρση του αποκλεισμού του λιμανιού στη Γάζα. Και αν δεν γίνουν δεκτά, τότε ζητάμε από την αντιπροσωπεία να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις», είπε ένας μαχητής το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο με μια παλαιστινιακή μαντήλα. Το διάγγελμα αυτό των Ταξιαρχιών μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Έκκληση από τον ΟΗΕ

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ζήτησε να παραταθεί η εκεχειρία ώστε οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να μπορέσουν να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν άμεση ανάγκη.

«Η εκεχειρία των 72 ωρών μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών οργανώσεων που ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου πρέπει να συνεχίσει να ισχύει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας Τζέιμς Ρόλεϊ.

«Πρέπει να αυξήσουμε γρήγορα το εύρος της (ανθρωπιστικής) επέμβασης για να απαντήσουμε στις ανάγκες των ανθρώπων της Γάζας, τώρα και πιο μακροπρόθεσμα. Όμως για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια παρατεταμένη αναστολή των εχθροπραξιών», υπογράμμισε.

Τα θύματα
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Προστατευμένη παρυφή» που εξαπέλυσε στις 8 Ιουλίου το Ισραήλ εναντίον της Γάζας με στόχο να σταματήσουν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του εδάφους του και να καταστραφεί το δίκτυο των στοών που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να διεισδύει στο εβραϊκό κράτος έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 1.886 Παλαιστινίων, εκ των οποίων 430 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η Unicef έχει ανακοινώσει ότι το 73% των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Από την ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν 64 στρατιώτες και 3 πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Έτοιμη για επίθεση στο Ισραήλ η Χαμάς

Γάζα: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας