ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για εκεχειρία

Γάζα: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για εκεχειρία

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει την Κυριακή στο Κάιρο, ανάμεσα σε αντιπροσωπεία Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία μακράς διάρκειας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, αρνήθηκε την Παρασκευή να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν δέχθηκε να προχωρήσει στις συζητήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές, το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού του θύλακα.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ένας από τους διαπραγματευτές στο Κάιρο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί προσωρινή εκεχειρία πριν από τις αυριανές διαπραγματεύσεις.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις εάν δεν σταματήσει η ρίψη ρουκετών. «Η αιγυπτιακή πρόταση έχει δύο διαδοχικές φάσεις: εν πρώτοις, μια κατάπαυση του πυρός άνευ όρων και ακολούθως, εάν αυτή τηρηθεί, τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Κάιρο», είπε. «Η πρώτη φάση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη», πρόσθεσε.

Από την επανάληψη των εχθροπραξιών, το πρωί της Παρασκευής, Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν προχωρήσει στη ρίψη δεκάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, το οποίο έπληξε περίπου 100 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα Σάββατο περίπου 50 ισραηλινά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν 49 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για 23 εκτοξεύσεις ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας έκαναν λόγο για οκτώ νεκρούς σήμερα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα του θύλακα. Συνολικά 13 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός.

Τα πυρά των Ισραηλινών κατέστρεψαν τρία τεμένη, κοντά στη Ζεϊτούν (νότια), στη Τζαμπαλίγια (βόρεια) και στη Νουσεϊράτ (κεντρικά), σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: