ΚΟΣΜΟΣ

Η αρραβωνιαστικιά του Κλούνεϊ στην επιτροπή για πιθανές ισραηλινές παραβιάσεις στη Γάζα

Η αρραβωνιαστικιά του Κλούνεϊ στην επιτροπή για πιθανές ισραηλινές παραβιάσεις στη Γάζα

Η Βρετανολιβανέζα δικηγόρος Άμαλ Αλαμουντίν, η αρραβωνιαστικιά του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, διορίστηκε σήμερα μέλος της τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μποντλέρ Εντόγκ Έλα έκανε γνωστό ότι στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν, εκτός της Αλαμουντίν, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ντούντου Ντιέν από τη Σενεγάλη και ο Ουίλιαμ Σάμπας, καθηγητής διεθνούς δικαίου από τον Καναδά.

Η 36χρονη Αλαμουντίν γεννήθηκε στον Λίβανο και μετανάστευσε στη Βρετανία με την οικογένειά της όταν ήταν τριών ετών. Τον Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι έχει αρραβωνιαστεί με τον Κλούνεϊ, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι σχεδιάζουν να παντρευτούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Η Άμαλ Αλαμουντίν σπούδασε στην Οξφόρδη και έχει ειδικευτεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παλαιότερα είχε εργαστεί για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενώ ήταν και σύμβουλος του εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο.

Η Επιτροπή για τη Γάζα συγκροτήθηκε με βάση μια απόφαση του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου, την οποία το Ισραήλ χαρακτήρισε "παρωδία". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε μάλιστα ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έπρεπε να ερευνήσει το πώς η Χαμάς "μετατρέπει νοσοκομεία σε στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, χρησιμοποιεί σχολεία για αποθήκες όπλων και τοποθετεί εκτοξευτήρες πυραύλων δίπλα σε γήπεδα, σε σπίτια και σε τεμένη".

Διαβάστε επίσης:

ActionAid: Σταματήστε τη σφαγή στη Γάζα