ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Αισιόδοξος ο Κλάους για Τρίτη εκλογή

Τσεχία: Αισιόδοξος ο Κλάους για Τρίτη εκλογή

Δεν αποκλείει μια νέα, τρίτη, υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στη χώρα του ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας (2003-2013), ο συντηρητικός και γνωστός ευρωσκεπτικιστής Βάτσλαβ Κλάους, ωστόσο όπως δήλωσε ο ίδιος σε τσέχικο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, αυτό το συνδέει με το ενδεχόμενο να είναι επίσης υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές ο ιερέας και καθηγητής θεολογίας Τόμας Χάλικ, με τον οποίο βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση.

«Δεν επιθυμώ πλέον να αναμειγνύομαι και πολύ (σ.σ. στην πολιτική), ωστόσο αν ο κύριος Χάλικ αποφασίσει να είναι υποψήφιος και δεν θα υπάρχει ένας αρκετά ισχυρός αντίπαλος υποψήφιος, τότε θα διεξάγω για μια ακόμη φορά στη ζωή μου αυτόν τον προεκλογικό αγώνα», είπε χαρακτηριστικά ο 73χρονος σήμερα Κλάους.

Ο Χάλικ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο πνευματικός κληρονόμος του εκλιπόντα πρώην προέδρου της χώρας και αποκαλούμενου «ήρωα της βελούδινης επανάστασης» του 1989 Βάτσλαβ Χάβελ, έχει επανειλημμένα «συγκρουστεί» πολιτικά στο παρελθόν με τον Κλάους.

Ο Κλάους έχει συγκρίνει τον Χάλικ με τον ιερέα των Ιησουιτών Άντονιν Κόνιας, ο οποίος έγινε διαβόητος τον 18ο αιώνα, όταν είχε διατάξει την κατάσχεση και πυρπόληση όλων των μη καθολικών βιβλίων, ενώ από την πλευρά του ο Χάλικ έχει δηλώσει για τον Κλάους πως «αν στις σημαντικές θέσεις υπήρχαν λιγότεροι Κλάους και περισσότεροι Φραγκίσκοι (σ.σ. αναφερόταν στον πάπα Φραγκίσκο), τότε ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος».

Βέβαια ο Χάλικ θα έχει πρόβλημα αν πραγματικά προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τσεχία που θα διεξαχθούν σε 3,5 χρόνια, καθώς το εκκλησιαστικό Δίκαιο απαγορεύει την άσκηση πολιτικού αξιώματος από ιερωμένους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσχηματιστεί.

Από την πλευρά του, ο Κλάους έχει διατελέσει ήδη για δύο πενταετείς θητείες πρόεδρος της χώρας και το τσέχικο Σύνταγμα δεν επιτρέπει μια τρίτη θητεία στη σειρά, χωρίς όμως και να απαγορεύει μια επί πλέον υποψηφιότητα εάν μετά από δύο συνεχείς προεδρικές θητείες του ιδίου υποψηφίου, μεσολαβήσει ένα «διάλειμμα».

Και αυτό είναι δεδομένο στην περίπτωση του πρώην προέδρου Κλάους, καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι το 2018 και σε αυτές ο πρόεδρος θα εκλεγεί, για δεύτερη φορά στην ιστορία της Τσεχίας, απευθείας από το λαό.