ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρά όπλα στους Κούρδους μαχητές του Ιράκ ζητεί ο πρόεδρός τους

Ισχυρά όπλα στους Κούρδους μαχητές του Ιράκ ζητεί ο πρόεδρός τους

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε σήμερα από τους συμμάχους του Ιράκ "και από τη Γερμανία επίσης" να δοθούν "ισχυρά όπλα" στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

"Περιμένουμε αποτελεσματικά όπλα όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από τους άλλους φίλους και συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας", είπε ο Μπαρζανί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Μπιλντ.

"Βρισκόμαστε σε μια καμπή της ιστορίας του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αυτοί που θέλουν να προστατεύσουν την Ευρώπη από την τρομοκρατία θα πρέπει τώρα να αρχίσουν να υπερασπίζονται το Κουρδιστάν και να πολεμήσουν το ΙΚ", πρόσθεσε.

Ο Μπαρζανί επανέλαβε ότι δεν ζητά από τη διεθνή κοινότητα να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, μόνο "αρκετά όπλα για να πολεμήσουμε το ΙΚ". Εκτίμησε επίσης ότι απαιτείται να εφαρμοστεί μια "συνολική στρατηγική" ώστε να αποκοπούν οι σουνίτες τζιχαντιστές από όσους τους στηρίζουν οικονομικά και να σταματήσει η στρατολόγηση ανδρών από μέρους τους.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid που δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γερμανούς (ποσοστό 74%) διαφωνούν με την ιδέα της παράδοσης γερμανικών οπλικών συστημάτων στο Ιράκ. Ωστόσο, στον πολιτικό κόσμο έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που τάσσονται κατά της απαγόρευσης πώλησης όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, του δόγματος δηλαδή που ισχύει εδώ και 14 χρόνια. "Δεν γίνεται να βλέπουμε φανατικούς οπλισμένους μέχρι τα δόντια να σκοτώνουν χιλιάδες αθώους ανθρώπους και οι υπερασπιστές τους να μην έχουν αποτελεσματικά οπλα για να τους προστατεύσουν", δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ ο Σοσιαλδημοκρατής υπουργών Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Ζητούν αύξηση των μισθών στη Γερμανία!