ΚΟΣΜΟΣ

Η επέλαση του Ισλάμ

Η επέλαση του Ισλάμ

Σημαντικό έδαφος έχασαν στα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει σε Συρία και Ιράκ οι δυνάμεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αφού το απόγευμα της Κυριακής, με την υποστήριξη και της Αμερικανικής Αεροπορίας οι δύο χώρες κέρδισαν σημαντικές μάχες.

Η αρχή έγινε στη Συρία, όταν η Πολεμική Αεροπορία της χώρας βομβάρδισε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της ισλαμικής οργάνωσης, σκοτώνοντας 31 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η Δαμασκός φαίνεται πως έχει αναλάβει προσωπικά την αποδιοργάνωση του ΙΚ το οποίο πλέον έχει «ριζώσει» για τα καλά και στο Ιράκ, μια εξάπλωση που φαίνεται πως δεν αρέσει σε πολλούς, με πρώτους και καλύτερους του Αμερικανούς.

Για αυτό και η Δαμασκός προσπαθεί να αποδείξει πως είναι ικανή, όπως και οι ΗΠΑ να μπορέσει να αποδυναμώσει το ΙΚ, οι άντρες του οποίου συνεχώς αναπτύσσονται σε νέες περιοχές σκορπίζοντας τον τρόμο, ειδικά στο Ιράκ.

Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν αμέτοχες τις εξελίξεις, αφού εξοπλίζουν συνεχώς τους Κούρδους μαχητές που προσπαθούν να αντισταθούν στην επέλαση του Ισλάμ. Σήμερα μάλιστα, οι Κούρδοι, με τη συνδρομή της αεροπορίας των Η.Π.Α., πήραν υπό τον έλεγχό τους ξανά το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στο Ιράκ, το οποίο ήταν στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών.

Η μάχη ξεκίνησε από το Σάββατο, όταν οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο του φράγματος, το οποίο εξασφαλίζει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αλλά και άρδευση τεράστιων καλλιεργούμενων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ.

Φυσικά, είχαν την υποστήριξη των Αμερικανών από τον αέρα, αφού μαχητικά αεροσκάφη καταστρέφοντας καίριους στόχους, άνοιγαν το δρόμο για την Κουρδική αντεπίθεση.

Το θέμα είναι πως οι ισλαμοφασίστες του ΙΚ έχουν ανοίξει πολλά και σοβαρά μέτωπα. Η Μέση Ανατολή επίσης, πλήττεται παντού από πολέμους, η έκβαση των οποίων ίσως να έχει άμεση σχέση με την «κατάληψη» που επιχειρούν να κάνουν εκεί οι τζιχαντιστές.

Και όπως φαίνεται, έχουν ισχυρές δυνάμεις, αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν τόσα αίσχη και να επιβιώνουν παρά τη διεθνή κατακραυγή...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για το Ιράκ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τη Συρία ΕΔΩ