ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μονόδρομος επέμβαση στη Συρία κατά των τζιχαντιστών

ΗΠΑ: Μονόδρομος επέμβαση στη Συρία κατά των τζιχαντιστών

Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές απειλή για τις ΗΠΑ, ίσως μεγαλύτερη από την Αλ Κάιντα


Η πολυπλοκότητα, ο οικονομικός πλούτος και η στρατιωτική ισχύς των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αποτελούν μια σημαντική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της Αλ Κάιντα, ανέφερε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ θεωρεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει ένας υπαρκτός κίνδυνος όσο οι μαχητές του θα μπορούν να βρουν ασφαλή καταφύγια σε ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας. Ο αμερικανός επιτελάρχης Μάρτιν Ντέμπσεϊ είπε ευθέως ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία.

«Στην ερώτησή σας, αν η οργάνωση μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς να γίνει δράση κατά των στελεχών του που βρίσκονται στη Συρία η απάντηση είναι όχι» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι ευρωπαίοι ή και οι αμερικανοί τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ είπε ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.«Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού» ανέφερε ο Χάγκελ. Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή.

Ερωτηθείς εάν η σκληροπυρηνική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση θέτει μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρίσιμη με εκείνη των επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Χάγκελ είπε ότι είναι «τόσο περίπλοκη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε οργάνωση που εμείς γνωρίζουμε».

«Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα είδος στρατιωτικής ανδρείας. Είναι παρά πολύ καλά χρηματοδοτούμενοι. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε».

Ο Χάγκελ μίλησε στους δημοσιογράφους ενόσω οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη και μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει 89 εξόδους εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεδίωξε να περιορίσει την νέα αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ στην προστασία των αμερικανών διπλωματών και των πολιτών που είναι σε άμεση απειλή. Ακόμα και μετά το φρικιαστικό τρόπο που δολοφονήθηκε ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ ο Ομπάμα θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμη στρατιωτική εμπλοκή του είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αλλά οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει αποκλειστεί μια κλιμακούμενη στρατιωτική δράση εναντίον των ακραίων τζιχαντιστών οι οποίοι έχουν αυξήσει τις ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για να αναλάβει πρόσθετες δράσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πραγματικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων επιχειρήσεων κατά του ISIL αν αυτό κριθεί αναγκαίο» είπε ο Μπεν Ρόουντς ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα.

Επιβεβαίωση και από το υπουργείο Αμυνας
Το Ισλαμικό Κράτος, η οργάνωση των εξτρεμιστών τζιχαντιστών που ελέγχει ένα τμήμα του Ιράκ και της Συρίας, συνιστά μια απειλή που «ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε» σχετικά με την τρομοκρατία, διαβεβαίωσε απόψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.

«Αυτό (το Ισλαμικό Κράτος) ξεπερνά τα όσα εμείς θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επισήμανε ότι τo Ισλαμικό Κράτος «έχασε τη δυναμική του» χάρη στις αμερικανικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, όμως προκειμένου να εξαλειφθεί πρέπει να οι ΗΠΑ να του επιτεθούν επίσης στο έδαφος της Συρίας. Οι σουνίτες τζιχαντιστές «μπορούν να νικηθούν» υπογράμμισε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Στρατός 120.000 ξένων τζιχαντιστών στη Συρία

Περίπου 12.000 ξένοι μαχητές τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες έχουν επισκεφθεί τη Συρία από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης εδώ εκεί περισσότερο από τρία χρόνια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας «μικρός αριθμός αμερικανών», ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά δε ότι ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που μετέβησαν ή προσπάθησαν να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν είναι περίπου 100 τζιχαντιστές.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 12.000 μαχητές στη Συρία από τουλάχιστον 50 χώρες συμπεριλαμβανομένων μερικών αμερικανών που επισκέφτηκαν τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χάρφ. «Δεν μπορούν να είναι όλοι εκεί», είπε η Χάρφ χωρίς να θέλει να δώσει μια ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΕΙ) ή άλλες υπερ-ριζοσπαστικές ομάδες στη Συρία.

Εντός της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100 αμερικανοί έχουν ταξιδέψει, ή προσπάθησαν να κάνουν το ταξίδι στη Συρία τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Η Ουάσιγκτον ωστόσο, δεν εντοπίζει οποιοδήποτε οργανωμένο κίνημα για μια πιθανή αμερικανική τζιχάντ, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δημοσίως στο υψηλότερο επίπεδο τις ανησυχίες τους σχετικά με τους κινδύνους από τους δυτικούς τζιχαντιστές, ειδικά όταν αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων