ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος προειδοποιεί για την κατάσταση στη Λιβύη

Η Αίγυπτος προειδοποιεί για την κατάσταση στη Λιβύη

Η Αίγυπτος προειδοποίησε σήμερα για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι συγκρούσεις που μαίνονται στη Λιβύη στις γειτονικές χώρες.


Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν μια σύνοδο στο Κάιρο των υπουργών Εξωτερικών της Λιβύης και έξι γειτονικών της κρατών και δύο ημέρες αφού μια πολιτοφυλακή από τη Λιβύη κατηγόρησε την Αίγυπτο και τα Αραβικά Εμιράτα ότι βομβάρδισαν θέσεις της στην Τρίπολη, κάτι που το Κάιρο αρνείται.

«Εδώ και καιρό παρατηρούμε τις επιπτώσεις της κατάστασης στη Λιβύη στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών», επεσήμανε ο Σούκρι.
Μετά την πτώση τον Οκτώβριο του 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι οι λιβυκές αρχές δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις δεκάδες πολιτοφυλακές που σχημάτισαν οι πρώην εξεγερμένοι.

Οι μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λιβύη από τα μέσα Ιουλίου μεταξύ πολιτοφυλακών των φιλελεύθερων και των ισλαμιστών, κυρίως στην Τρίπολη, χαρακτηρίζονται οι χειρότερες μετά από εκείνες του εμφυλίου του 2011.

Ο Σούκρι σημείωσε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Λιβύη «δεν περιορίζουν πλέον τις δραστηριότητές τους» στο εσωτερικό της χώρας, αλλά επιδίδονται «σε λαθρεμπόριο όπλων και ανθρώπων» και «παραβιάζουν τα σύνορα», «γεγονός που αποτελεί πλήγμα στην κυριαρχία των γειτονικών χωρών και ενδέχεται να απειλήσει τη σταθερότητά τους».

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι η κατάσταση αυτή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις «στα συμφέρονται χωρών πέραν της περιοχής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορες μορφές επέμβασης στα ζητήματα της Λιβύης κάτι που θα πρέπει να εργαστούμε για να αποφύγουμε».

Ο αιγύπτιος υπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να υιοθετήσουν την αιγυπτιακή πρόταση που έχει στόχο «να αποκαταστήσει τον ρόλο του κράτους και να οδηγήσει στον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών».

Εκτός από τον Σούκρι στη σύνοδο στο Κάιρο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιβύης, της Αλγερίας, της Τυνησίας, του Τσαντ και του Σουδάν καθώς και ένας εκπρόσωπος του Νίγηρα και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ είχε επισημάνει ότι η χώρα του «αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μια απόφαση και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα σχετικά με την ένοπλη σύγκρουση στη Λιβύη και το τέλος των εχθροπραξιών».

Παράλληλα ο λίβυος πρεσβευτής στην Αίγυπτο Φάιντ Τζιμπρίλ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές της, τα αεροδρόμια και τις άλλες υποδομές της.

«Η Λιβύη δεν είναι σε θέση να προστατεύσεις τους θεσμούς της, τα αεροδρόμια και τους φυσικούς της πόρους, κυρίως τις πετρελαιοπηγές», υπογράμμισε ο Τζιμπρίλ.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Διαψεύδει ότι βομβάρδισε θέσεις ισλαμιστών πολιτοφυλάκων στη Λιβύη